Pomôcť zamestnať mladých do 29 rokov má 6 mil. eur v rámci projektu ÚPSVR

Zamestnávatelia sa už môžu uchádzať o príspevok na zamestnanie mladých ľudí do 29 rokov. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR na internete zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku na podporu vytvárania pracovných miest v rámci Operačného programu (OP) Zamestnanosť a sociálna inklúzia.
„Už dnes môžu zamestnávatelia predkladať žiadosti o vytvorenie pracovného miesta pre mladých ľudí do 29 rokov, ktorí sú v evidencii úradov práce minimálne tri mesiace,“ informoval generálny riaditeľ ÚPSVR Marián Valentovič na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.
Cieľom národného projektu je pomôcť začleniť mladých uchádzačov o zamestnanie na trh práce a zvýšiť ich zamestnateľnosť vďaka získaniu pracovných návykov. Zároveň sa má zvýšiť motivácia zamestnávateľov vytvárať pracovné miesta pre mladých ľudí, najmä v okresoch s vyššou mierou evidovanej nezamestnanosti, ako je celoslovenský priemer.
Jeden z dvoch obdobných projektov je určený výlučne pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Vyčlenený je naň 1 milión eur a rezort práce v rámci neho plánuje vytvoriť 171 pracovných miest. Druhý projekt sa zameriava na zvyšných sedem krajov SR, teda Trnavský, Nitriansky, Trenčiansky, Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj. Vďaka príspevku vo výške 5 miliónov eur by malo vzniknúť približne 856 nových pracovných miest. Príspevok na jedno pracovné miesto sa bude poskytovať najviac 12 mesiacov s podmienkou jeho udržania počas ďalších minimálne šiestich mesiacov. Projekt by sa mal realizovať do decembra 2015.
ÚPSVR charakterizuje situáciu na trhu práce v SR vysokou mierou nezamestnanosti mladých ľudí do 29 rokov. Ku koncu minulého roka bolo v evidencii úradov práce 398.876 občanov, v máji 2014 dosiahol ich počet 385.000. „Podiel evidovaných občanov do 29 rokov vrátane na celkovom počte evidovaných uchádzačov o zamestnanie predstavuje 31 %,“ uvádza ÚPSVR vo výzve.

Súvisiace články

Aktuálne správy