George Soros: Rusko pripomína fašistický štát

, alapblog;vg Foto: SITA

Pokiaľ ide o Európu, euro je živé a bude žiť, ale má to príšerne vysokú politickú cenu. Pravidlá, pomocou ktorých sa euro zachraňuje a ktoré hovoria o jeho smerovaní, vedú podľa Sorosa k prehĺbeniu politického konfliktu a k politickej kríze.

Rusko predstavuje existenčnú hrozbu pre Európsku úniu z pohľadu globálneho systému vlády, povedal George Soros v rozhovore pre Alapblog. Rusko podľa jeho názoru stavia model, ktorý existoval medzi dvoma svetovými vojnami. "V súčasnej dobe Rusko v podstate pripomína klasický fašistický stáť v obnovenej verzii.  Kým pre Sovietsky zväz bol charakteristický internacionalizmus, pre Putinovo Ruske je to nacionalizmus, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je náboženstvo, zvýraznená sila pravoslávnej cirkvi a šírenie etnickej nadradenosti," uviedol Soros. "Putina, samozrejme, nemôžeme porovnávať s Hitlerom," dodal.

Počas medzinárodných konfliktov sa podľa neho ruskej situácii nedostáva dostatočná pozornosť Západu. "Európa je zaneprázdnená krízou eura, ktorá už prerástla do politických konfliktov, a Ameriku paralyzujú stále tvrdšie boje medzi republikánmi a demokratmi. Západ ovládol všeobecný ústup, správa sa tak, že sa drží ďaleko od akejkoľvek vojenskej intervencie," vyjadril sa Soros.

Pokiaľ ide o Európu, politické nálady ju podľa Sorosa ťahajú späť do krízy. "Rozširujúca sa neistota ohľadom pokračujúcej úspornej politiky, šírenej pani Merkelovou, dokáže prerásť do iskry spôsobiacej oheň," povedal Soros. On sám považuje v súčasnej situácii nemeckú cestu, režim úsporných opatrení a škrtov, za zlý recept. "Keď sa dopyt nebezpečne oslabí, takmer zmizne, kedy sa vybudované obrovské výrobné kapacity stávajú čoraz menej využívané a ešte sa k tomu pridá zadlženosť, vtedy je už skutočne zle. Vtedy sa treba sústrediť predovšetkým na navýšenie využiteľnosti kapacít a intenzívnejšie využitie dostupných zdrojov, " povedal pre alapblog Soros.

Súvisiace články

Aktuálne správy