Marc Faber: Politika Fedu je katastrofa

, CNBC Foto: SITA

Federálny rezervný systém bude dnes bezpochyby v centre záujmu väčšiny investorov. Všeobecne sa počíta s ďalším obmedzením programu odkupovania aktív o 10 mld USD na celkových 35 mld USD mesačne. Hoci je ešte trochu skoro na bilancovanie, dá sa minimálne povedať, že obavy niektorých odporcov z možnej hyperinflácie boli zbytočné.

Aspoň zatiaľ. Včera zverejnené údaje o vývoji spotrebiteľských cien ukázali na medziročný rast 2,1 % a meraný ukazovateľ vďaka tomu ľahko prekonal avizovaný cieľ Fedu  2 %. Rad odborníkov však neprepadá predčasnému optimizmu a naďalej počínanie hlavného tvorcu monetárnej politiky kritizuje. "Je to katastrofa. Fed svojím konaním zvýšil ceny aktív a životné náklady. Ich rast je vyšší, než rast miezd, čo vo výsledku znamená, že reálne dôchodky domácností klesajú," uviedol známy skeptik Marc Faber pre CNBC. Obľúbený glosátor ekonomického diania sa navyše domnieva, že práve nekonvenčná politika Fedu významne prispieva k roztváranie nožníc príjmovej nerovnosti.

Podľa Fabera totiž Fed ženie ceny aktív hore, čo vedie k znižovaniu ich dostupnosti pre nízkopríjmovú skupinu občanov. Tí si potom nemôžu napríklad dovoliť nákup nehnuteľnosti, pretože ich bohatstvo nerastie. Za to majetnejší ľudia z rastu ceny aktív ťažia, keďže sú súčasťou ich portfólia. Nákup už zmieňovaného domu tak pre nich nie je problém a ich bohatstvo narastá.

"Čím viac potom Fed tlačí, tým väčšiA vzniká nerovnosť a ekonomika sa stáva zraniteľnejšia," uviedol Faber v narážke na zvyšovanie objemu peňažných prostriedkov v ekonomike. Ceny na trhu sú tak podľa jeho názoru zmanipulované a takmer nič nie je lacné.

Inflácia na úrovni centrálnou bankou nastaveného dvojpercentného cieľa nahráva možnému zvyšovaniu úrokových sadzieb a postupnému uťahovaniu extrémne uvoľnenej menovej politiky. Faber však počíta skôr s opačným variantom. "Súčasný cyklus bude pokračovať a Fed bude nevyhnutne tlačiť dokonca ešte viac peňazí. Inflácia po čase akceleruje a zníži životnú úroveň priemernej americkej domácnosti."

Či je Faberova skepsa oprávnená, ukáže až čas. Avšak už dnešné rokovania napovedia, či sa Fed vydá cestou priškrtenia svojej menovej expanzie za pomoci vyšších úrokových sadzieb, alebo nie.

Súvisiace články

Aktuálne správy