Produkcia stavebníctva v eurozóne aj v celej EÚ v apríli vzástla

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v apríli zotavila z marcového poklesu a opäť vzrástla. Informovali o tom dnes štatistický úrad Európskej únie Eurostat a agentúra RTTNews.
Presnejšie, podľa Eurostatu stavebná produkcia v krajinách, ktoré platia eurom, po očistení od sezónnych vplyvov v apríli oproti marcu vzrástla o 0,8 % a v celej únii o 0,6 %.
V marci pritom výkon stavebného sektora v eurozóne klesol medzimesačne o 0,3 % a v EÚ sa znížil o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní stavebná produkcia v regióne, ktorý zaviedol euro, v apríli 2014 prudko stúpla o 8 % a v celej EÚ sa zvýšila o 7,2 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za apríl, najvýraznejší medzimesačný nárast v stavebníctve zaznamenali Slovinsko (6,7 %), Španielsko (4,8 %) a Portugalsko (4,5 %). Naopak, najväčší pokles nahlásili Poľsko (-5,4 %), Rumunsko (-4,7 %) a Slovensko (-2 %).
V medziročnom porovnaní najvýraznejšie vzrástla stavebná produkcia v apríli v Španielsku (až o 53,4 %), Slovinsku (48,8 %, Maďarsku (27,2 %) a Poľsku (13,3 %), zatiaľ čo najvýraznejšie klesla v Portugalsku (-9 %), Rumunsku (-6,8 %), na Slovensku (-5,1 %) a v Taliansku (-5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy