Skupina J&T posilňuje v českom IT biznise, kúpila dodávateľa systémov Aquasoft

, iHNed Foto:SITA

Týždeň po tom, čo investičná skupina J&T ohlásila vznik IT skupiny Solitea, prichádza s ďalšou akvizíciou v tomto odbore. Kupuje producenta informačných systémov Aquasoft. Jeho stopercentným vlastníkom sa tak stane práve nedávno založený holding Solitea, v ktorom má J&T majoritný podiel. Informáciu priniesli české Hospodárske noviny.

J&T má teraz pod kontrolou tri donedávna samostatné stredne veľké české softvérovej spoločnosti. Aquasoft sa od nich líši tým, že vo väčšej miere získava zákazky v štátnej sfére, napríklad na informatickú podporu colného konania a správy daní a pokút. Aquasoft zamestnáva asi stovku ľudí. V minulom roku firma utŕžila 170 miliónov korún (asi 6 194 200 eur) a zarobila 17 miliónov korún pred zdanením (necelých 620 000 eur).

Koľko Solitea za Aquasoft zaplatila, ani jedna zo strán nezverejnila.

"Vyberali sme spoločnosti s veľkým trhovým podielom, úspešnú, s dobrým manažmentom a víziou. Produkty AquaSoft sa s tými našimi dopĺňajú, vytvárajú ucelenú ponuku v rámci informačných systémov. Takto rozsiahle a komplexné riešenie nie je nikto iný schopný ponúknuť," cituje denník Martina Cíglera , konateľ holdingu Solitea a teraz už aj Aquasoftu. Podľa Cíglera je vznik a doplnenie Solitea výsledkom procesu, o ktorý sa snažil už dlhšie ako desať rokov. "Asi desaťkrát som o tom rokoval, ale vždy to skončilo na tom, že ak sa mali zlučovať dve podobne veľké firmy, nechcel ani jeden z majiteľov uhnúť a prenechať vedenie tomu druhému," vysvetľuje. Impulz k tomu, aby mohol podobný holding vzniknúť, prišiel podľa neho až v podobe vstupu J&T do celej situácie. "Doteraz musel Cígler software niektorých veľkých klientov, ktoré by mu J&T mohla sprostredkovať, odmietať. Po akvizícii AquaSoftu, ktorý sa práve na nich zameriava, to už nová Solitea robiť nemusí," vysvetlil Michal Rybovič, ktorý má v holdingu na starosti financie.

Do holdingu patria tri donedávna samostatné softvérové ​​spoločnosti:

– Aquasoft – dodávateľ a producent informačných systémov

– Cígler software – producent účtovného softvéru Money a cloudovej fakturačnej služby iDoklad

– Vema – producent personálnych informačných systémov

vlastníci:

– 70 percent vlastní Martin Fedor, partner skupiny J&T, prostredníctvom fondu Ligelta Holdings

– 30 percent vlastní Martin Cígler

Súvisiace články

Aktuálne správy