Kabinet chce umožniť bytovú výstavbu aj mimo zastavaného územia obce

Vláda SR chce umožniť bytovú výstavbu aj mimo zastavaného územia obce. Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy, ktorý dnes kabinet prerokoval a schválil.

Vláda SR chce umožniť bytovú výstavbu aj mimo zastavaného územia obce. Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy, ktorý dnes kabinet prerokoval a schválil. Nariadenie nadobudne účinnosť 15. júla 2014.
"Týmto návrhom dôjde k tomu, že vlastníci poľnohospodárskeho pozemku mimo intravilánu obce si na ňom budú môcť postaviť rodinný dom bez toho, aby platili odvod za odňatie poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske účely," priblížilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Návrh nariadenia vlády pri výmere do 150 štvorcových metrov (m2) respektíve 250 m2 nebude podľa agrorezortu vytvárať zbytočnú finančnú prekážku vlastníkom pozemkov, ktorí sa rozhodnú riešiť takýmto spôsobom svoju bytovú situáciu. "Na druhej strane bude pôsobiť predovšetkým preventívne, a to v tom smere, aby nedochádzalo k nadmernému účelovému využívaniu poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske účely."

Nariadenie vlády SR bude mať podľa MPRV negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, ale pozitívny vplyv v sociálnej oblasti. "Pri výpočte sa vychádzalo z dostupných údajov z roku 2013, keď úbytok poľnohospodárskej pôdy pre rodinné domy, bytovú výstavbu predstavoval 555 hektárov (ha) z celkového úbytku 803 ha. Predpokladá sa, že z výmery 555 ha podliehalo odvodovej povinnosti asi 400 ha. Celková suma predpísaných odvodov v roku 2013 predstavuje sumu približne 2,07 milióna eur," dodal agrorezort.

Súvisiace články

Aktuálne správy