Šéf SPD podporil flexibilitu pri plnení rozpočtových cieľov

O výnimky z pravidiel Pakte stability a rastu však môžu žiadať iba krajiny, ktorú uskutočňujú potrebné reformy, tvrdí nemecký minister hospodárstva a šéf vládnych sociálnych demokratov Sigmar Gabriel

Európska únia by mohla poskytnúť členom eurozóny viac času a flexibility pri plnení rozpočtových pravidiel pod podmienkou, že krajiny zavedú potrebné reformy. Uviedol to nemecký minister hospodárstva a predseda vládnych sociálnych demokratov (SPD) Sigmar Gabriel. Nemecko je dnes vďaka reformám bývalého sociálnodemokratického kancelára Gerharda Schrödera v lepšej pozícii ako mnohé iné štáty, aj najväčšia európska ekonomika však potrebovala na zníženie deficitu čas, povedal Gabriel pre stredajšie vydanie denníka Bild.

Možnosť, že z výpočtu rozpočtových schodkov by sa mohli vyňať náklady zavádzania reforiem, naznačil Gabriel v pondelok počas návštevy Francúzska. Hovorcovia vlády v Berlíne následne spresnili, že šéf sociálnych demokratov nespochybnil rozpočtové pravidlá EÚ obsiahnuté v Pakte stability a rastu a iba poukázal na možnosť využitia existujúcich výnimiek. To Gabriel potvrdil aj v denníku Bild. „V Európe nemôžme opustiť Pakt stability. Ohlasovať reformy nestačí. Pakt stability poskytuje flexibilitu a čas iba vtedy, keď sa uskutočňujú (reformy),“ zdôraznil minister.

O väčšiu flexibilitu pri dosahovaní rozpočtových cieľov EÚ otvorene žiadajú Taliansko a Francúzsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy