Sapin očakáva, že GE zvýši ponuku na prevzatie divízie Alstomu

Francúzska vláda očakáva, že americký konglomerát General Electric (GE) zvýši svoju ponuku na prevzatie energetickej divízie francúzskej spoločnosti Alstom, aby prekonal svojich rivalov, koncerny Siemens, Mitsubishi Heavy Industries (MHI) a Hitachi, ktoré pripravujú spoločnú ponuku. Vyhlásil dnes francúzsky minister financií Michel Sapin pre rozhlasovú stanicu Europe 1 a televíziu i-Tele. Informáciu prevzala agentúra DPA.
Vstup MHI a Hitachi do súboja o Alstom spolu so Siemensom podľa neho prinúti GE, aby zlepšil svoju ponuku.
GE a Siemens sa zaujímajú o energetickú divíziu francúzskej firmy od apríla. Americký konglomerát už raz zvýšil svoju ponuku na 12,53 miliardy eur, a aby získal na svoju stranu vládu v Paríži, sľúbil, že vytvorí vo Francúzsku 1000 pracovných miest.
Siemens si dal termín do pondelka 16. júna na rozhodnutie, či predloží spolu s MHI a Hitachi konkurenčnú ponuku. Podľa japonského denníka Nikkei trio Siemens-Mitsubishi-Hitachi údajne plánuje ponúknuť 1 bilión jenov (7,24 miliardy eur) za časť divízie, ktorá vyrába turbíny pre uhoľné a plynové elektrárne. O ďalšie závody a systémy na prenos a distribúciu elektriny vraj záujem nemajú.
Predstavenstvo Siemens sa stretne dnes večer, aby rozhodlo o ďalšom postupe.
Francúzska vláda bola pôvodne naklonená predaju divízie Siemensu, ale tento týždeň svoj postoj zmenila. Vyhlásila, že nikoho neuprednostňuje a jediné, čo ju zaujíma, je najlepšia ponuka z pohľadu Francúzska.
Vláda v Paríži zvykne v prípade, že nejaká veľká korporácia rokuje o predaji časti svojich domácich závodov zahraničnému investorovi, zasahovať do procesu rozhodovania a Alstom nie je výnimkou. Prezident a kabinet sa najviac obávajú o pracovné miesta a energetickú bezpečnosť Francúzska.

Súvisiace články

Aktuálne správy