Nemecký priemysel ohrozuje nedostatok kvalifikovanej sily

Nemecko, najväčšia európska ekonomika, zápasí s klesajúcou pôrodnosťou a naliehavo potrebuje imigrantov. A nie hocijakých, ale vzdelaných a kvalifikovaných odborníkov, uviedla agentúra Bloomberg.
Ekonómovia odhadujú, že Nemecko do konca tejto dekády stratí viac ako 1 milión inžinierov, matematikov a vedcov. Krajine tak hrozí nedostatok talentov. Bez prílivu novej vysokokvalifikovanej pracovnej sily je pri súčasnom demografickom trende ohrozená budúcnosť nemeckého priemyslu, ktorý je motorom ekonomiky. A nielen veľké koncerny ako Volkswagen a Siemens, ale aj tisícky stredných a malých firiem sa podieľajú na väčšine technických inovácií, vďaka ktorým si produkty nemeckého priemyslu udržujú výsadné postavenie vo svete.
Priemyselníci preto vyzývajú vládu, aby ešte viac otvorila pracovný trh kvalifikovaným imigrantom, ktorí by mali byť v Nemecku vítaní, a nie narážať na prekážky.
Nedávne voľby do Európskeho parlamentu ukázali, že aj radoví občania chápu tento odkaz. A hoci je väčšina krajín v Európe naladená proti prisťahovalcom, politické strany v Nemecku, ktoré podporujú otvorenie trhu kvalifikovanej pracovnej sile, získali vo voľbách viac hlasov.
Napriek tomu Nemecko čaká ešte dlhá cesta k väčšej otvorenosti pracovného trhu. Počet zahraničných študentov na nemeckých univerzitách síce stúpa, ale pomalšie, ako je priemer v členských štátoch Organizácie pre hospodársky rozvoj a spoluprácu (OECD). Podľa údajov z minulého roka Nemecko zaostáva za USA, Kanadou a Austráliou, a to tak z hľadiska integrácie imigrantov, ako aj v procedúre udeľovania občianstva.
Veľkou prekážkou pre prisťahovalcov je jazyk, ďalšou prístup firiem k náboru cudzincov. Mnohé, najmä menšie a stredné podniky nemajú skúsenosti so zamestnávaním cudzincov. A práve malé a stredné firmy sa podieľajú až 52 % na výkone nemeckej ekonomiky, z toho takmer dve tretiny z nich podnikajú v priemysle. Podľa odhadu spoločnosti Ernst & Young pre nedostatok kvalifikovanej sily strácajú tieto firmy ročne na tržbách až 31 miliárd eur.
Malé a stredné firmy sú tiež kľúčové pre udržanie inovácií, vďaka ktorým je Nemecko väčším čistým exportérom ako sú USA. Z údajov Európskej únie vyplýva, že až 54 % stredných a malých firiem v Nemecku prinieslo v rokoch 2008 – 2010 na trh inovované produkty alebo procesy. Priemer v únii je pritom 34 %.
Imigranti sú životne dôležití najmä pre firmy, ktoré sa venujú novým technológiám, ako sú napríklad počítačové firmy. Nemecko však podľa odborníkov nebolo v uplynulých rokoch veľmi úspešné, čo sa týka „prilákania“ týchto expertov.

Súvisiace články

Aktuálne správy