Na rokovaniach o pokute pre BNP Paribas v USA sa dosiahol pokrok

Rokovania medzi americkými úradmi a francúzskou bankou BNP Paribas o výške prípadnej pokuty za porušovanie amerických sankcií voči niektorým krajinám, pokročili smerom k "spravodlivejšej" úrovni.

Rokovania medzi americkými úradmi a francúzskou bankou BNP Paribas o výške prípadnej pokuty za porušovanie amerických sankcií voči niektorým krajinám, pokročili smerom k „spravodlivejšej“ úrovni. Uviedol to dnes francúzsky minister financií Michel Sapin, ktorého cituje agentúra Reuters.
Americké úrady, presnejšie päť úradov vrátane newyorského finančného regulačného úradu, vyšetrujú francúzsku banku, ktorú podozrievajú, že v rokoch 2002 až 2009 obchodovala so štátmi, ako sú Irán, Kuba a Sudán, a porušila tak americké sankcie.
BNP hrozí v USA pokuta až 10 miliárd USD (7,39 miliardy eur) a tiež ďalšie tresty, napríklad zákaz vykonávať niektoré transakcie, tvrdia zdroje oboznámené so situáciou.
Francúzska vláda považuje výšku pokuty za „neprimeranú“. „Domnievam sa, že sme dosiahli pokrok smerom k spravodlivejšiemu trestu, ktorý tak nezaťaží budúcnosť (banky) a zvlášť jej budúce financovanie,“ uviedol minister Sapin v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 a spravodajskú televíziu iTele na otázku, či banka dostane nižšiu pokutu ako 10 miliárd USD.
BNP Paribas sa odmietla k tejto záležitosti vyjadriť, ale zdroje oboznámené so situáciou potvrdili, že rokovania sa pohli dopredu.
Pokuta vo výške 10 miliárd USD výrazne skreše zisk BNP Paribas v tomto roku a ohrozuje vyplatenie dividend. No čo je ešte horšie, zredukuje aj jej kapitálové rezervy, čiže zasiahne ukazovateľ kapitálovej primeranosti core Tier 1 ratio, ktorý udáva do akej miery je banka schopná odolávať otrasom na trhoch a v ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy