Ukrajina a Rusko ráno neobnovili rokovania o plyne, termín je nejasný

Ukrajina a Rusko dnes ráno neobnovili rokovania o cene plynu. Kyjevu pritom už za menej ako 24 hodín vyprší termín, ktorý mu dal ruský štátny koncern Gazprom na zaplatenie aspoň časti dlhu za plyn vo výške 1,95 miliardy USD (1,44 miliardy eur). Gazprom zároveň pohrozil, že ak nedostane peniaze, zastaví export plynu na Ukrajinu. To vyvoláva obavy z prerušenie dodávok komodity do Európy cez ukrajinskú vetvu plynovodu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ukrajinské ministerstvo energetiky vyjadrilo nádej, že sa obom bývalým sovietskym republikám podarí vrátiť ešte dnes večer k rokovaciemu stolu. Ale obe strany potvrdili, že sa na žiadnej konkrétnej lehote nedohodli.
Zastavenie dodávok plynu na Ukrajinu môže viesť k prerušeniu jeho transportu do Európskej únie, ktorá sa preto ujala úlohy sprostredkovateľa medzi Moskvou a Kyjevom. Ale šance na dosiahnutie zlomu v spore o plyn maria ozbrojené zrážky medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny, ktorých vraj podporuje Rusko.
Sobotňajšie (14.6.) kolo rozhovorov medzi zástupcami Gazpromu, ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz a predstaviteľmi rezortov energetiky z oboch štátov sa skončili bez výsledku. Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan pri odchode z rokovacej miestnosti novinárom povedal, že rozhovory budú pokračovať dnes ráno. No hovorca Gazpromu dnes uviedol, že sa na žiadnom konkrétnom čase nedohodli.
Jadrom sporu je cena plynu. Moskva od 1. apríla zaviedla pre Ukrajinu clo a zvýšila aj cenu za plyn na celkovo 485 USD za 1000 metrov kubických (m3). To je podstatne vyššia cena ako Rusko účtuje iným európskym odberateľom.
Počas predchádzajúcich rokovaní tento týždeň navrhla Moskva Kyjevu, že mu odpustí clo, vďaka čomu cena plynu klesne o 100 USD.
Ukrajina s tým však nesúhlasí, pretože Rusko môže túto úľavu kedykoľvek zrušiť a žiada trhovú cenu za plyn. Kyjev je však ochotný pristúpiť na kompromisný návrh Európskej komisie a platiť počas prechodnej doby 1,5 roka za ruský plyn 326 USD za 1000 m3.
To je zhruba priemerná cena, ktorú platia Rusku európski odberatelia. A hoci je vyššia, než chcel Kyjev, Moskva ju aj tak označila za „neprijateľnú“ a ďalej hrozí zastavením exportu plynu od 16. júna, ak Ukrajina dovtedy nezačne splácať svoje dlhy.
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk medzitým nariadil sektoru energetiky, aby sa pripravil na prípadné zastavenie dodávok plynu od pondelka 16. júna.

Súvisiace články

Aktuálne správy