Ukrajina sa pripravuje na zastavenie dodávok plynu z Ruska

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil sektoru energetiky, aby sa pripravil na zastavenie dodávok plynu z Ruska od pondelka 16. júna. Kyjevu sa totiž nepodarilo vyriešiť spor s Moskvou o cenu komodity. To zvyšuje obavy z prerušenia jej dodávok cez ukrajinské územie do celej Európy. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ruský energetický gigant Gazprom dal totiž Ukrajine ultimátum do pondelka 16. júna, aby zaplatila časť svojho dlhu za plynu vo výške 1,95 miliardy USD (1,44 miliardy eur).
Premiér Jaceňuk zároveň nariadil ukrajinskému regulačnému úradu, aby preskúmal transportné tarify na ruský plyn, ktorý Gazprom prepravuje do Európy cez ukrajinskú vetvu plynovodu. Ruský štátny monopol dodáva cez Ukrajinu zhruba polovicu z plynu pre Európu.
Ukrajina už predtým oznámila, že je pripravená platiť kompromisnú cenu za ruský plyn počas prechodného obdobia v dĺžke 1,5 roka. Týmto spôsobom chce odvrátiť hrozbu obmedzenia dodávok komodity a umožniť dosiahnutie dlhodobej dohody o cene.
Šéf ukrajinského plynárenského podniku Naftogaz Andrij Kobolev uviedol, že kompromisnú cenu 326 USD za 1000 kubických metrov (m3) navrhla počas rokovaní Európska komisia (EK). Cena je vyššia, než chce Kyjev, a naopak, nižšia, než požaduje Moskva.
Ruské ministerstvo energetiky dnes vyhlásilo, že nebude pokračovať v rokovaniach s Kyjevom a Európskou úniou (EÚ) o cene plynu do pondelka (16. 6.), dokedy má Ukrajina zaplatiť časť dlhu. „Podľa nášho názoru nie je kompromis navrhnutý Európskou komisiou zlý,“ povedal pred novinármi Kobolev a signalizoval, že Kyjev je ochotný platiť túto cenu počas 18-mesačného prechodného obdobia. Dodal, že Ukrajina je v rámci takéhoto kompromisu pripravená zaplatiť svoje dlhy za minulé dodávky.

Súvisiace články

Aktuálne správy