CDU: Zaveďme jednotné spoplatnenie diaľnic v EÚ

, die welt Foto: SITA

Nemeckí konzervatívci by boli za jednotná povinné spoplatnenie diaľnic.

Volker Kauder je presvedčený, že jednotné poplatky by boli "rozumným riešeím" ak by nezaťažovali motoristov. Ak sa nám podarí zladiť jednotlivé systémy spoplatnenia jednotlivých krajín EÚ, potom by mohli ľudia povedať, že „áno, EÚ urobila niečo užitočné," tvrdí politik v rozhovore pre Die Welt. V súčasnej dobe sa ale nečrtá niečo podobné "skutočne na úrovni celej EÚ," dodal.

V apríli, európsky komisár pre energetiku, Günther Oettinger, tiež za CDU, navrhol, že namiesto diskusie o tom, či sa zavedie spoplatnenie nemeckých diaľnic len pre zahraničných motoristov, by sa malo intenzívnejšie hovoriť o tom, či nezaviesť jednotné poplatky pre celú úniu. Oettinger aj Kauder naznačujú, že poplatky vyberané v spoločnom systéme by sa odvádzali do rozpočtu jednotlivých krajín na rozvoj cestnej siete.

Pod tlakom CSU, bavorskej sesterskej strany CDU, si nemecká vláda vzala do programu spoplatnenie diaľnic pre zahraničných motoristov. Tamojšie ministerstvo dopravy plánuje ešte v tomto roku stanoviť potrebné právne predpisy, a v roku 2016 systém spustiť.

Za takmer 13 000 km nemeckých diaľnic sa nad 12 ton platí mýto už od roku 2005. Nemci pre tieto vozidlá v roku 2012 spoplatnili aj viac ako tisíc kilometrov hlavných ciest. V roku 2015 platby zaťažia aj nákladnú dopravu nad 7,5 tony celkovej hmotnosti a zároveň zvýšia spoplatnené úseky o 1000 km na cestách s dvoma jazdnými pruhmi v jednom smere.

Súvisiace články

Aktuálne správy