Rodiny cestujúcich z malajzijského lietadla dostali prvé odškodné

, ČTK Foto: SITA

Príbuzným cestujúcich z nezvestného malajzijského lietadla začínajú poisťovne vyplácať odškodné. Prvých sedem rodín už dostalo počiatočnú čiastku vo výške 50 000 dolárov(takmer 37 tisíc eur), Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News.

Kompenzáciu zatiaľ dostalo šesť malajských rodín a jedna čínska a poisťovne zvažujú požiadavky 40 ďalších rodín Číňanov, ktorí marcovým letom cestovali. Výplaty idú cez poisťovňu spoločnosti Malaysia Airlines, konzorcium vedené nemeckou firmou Allianz.

Príbuzní všetkých 239 nezvestných ľudí, ktorí boli na palube, môžu podľa BBC požadovať až 175 000 dolárov (129 361 eur)za každého pasažiera. Námestník malajzijského ministra zahraničia Hamzah Zainudin zdôraznil, že vláda ešte neoznačila lietadlo za stratené. "Ohľadom plného odškodného musíme počkať, kým neoznačíme záležitosť letu MH370 za skončenú," povedal.

Mnohí príbuzní pasažierov stále odmietajú prijať predpoklad, že ich blízki sú po smrti, a podozrievajú úrady, že pred nimi rad skutočností tají. Niektoré z rodín sa spojili a snažia sa zohnať päť miliónov dolárov (zhruba 3 696 000 eur), ktoré chcú ponúknuť ako odmenu za informáciu o osude letu.

Let MH370 sa 8. marca stratil cestou z malajzijskej metropoly Kuala Lumpur do Pekingu a žiadne stopy po lietadle zatiaľ nenašli. Vyšetrovatelia dospeli k názoru, že sa lietadlo po tom, čo sa z neznámych dôvodov odklonilo od svojej trasy, zrútilo na juhu Indického oceánu. Práve tam sa sústreďuje pátranie po troskách.

Súvisiace články

Aktuálne správy