Veľkoobchodné ceny v Nemecku v máji opäť klesli

Veľkoobchodné ceny v Nemecku v máji opäť klesli, čo signalizuje, že tempo rastu inflácie v najväčšej európskej ekonomike sa spomalí. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Z najnovších údajov spolkového štatistického úradu Destatis vyplýva, že veľkoobchodné ceny v Nemecku sa aj v máji znížili, už 11. mesiac po sebe, a to medziročne o 0,9 %. Tempo ich poklesu sa však zmiernilo oproti aprílu, keď sa ceny hotových výrobkov prepadli o 1,3 %.
V medzimesačnom porovnaní sa májové veľkoobchodné ceny v Nemecku znížili o 0,1 % po aprílovom náraste o 0,2 %.
Odborníci pozorne sledujú vývoj týchto cien v Nemecku, ktoré im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia nielen v tejto krajine, ale v celej eurozóne. V máji napríklad medziročná miera inflácie v krajinách, ktoré zaviedli euro, klesla na 0,5 % z 0,7 % v apríli. Európska centrálna banka (ECB) preto tento mesiac uvoľnila svoju menovú politiku a znížila kľúčový úrok o 10 bázických bodov na nové rekordné minimum 0,15 %. Jej depozitná sadzba sa dokonca prvý raz dostala do negatívneho teritória. Dôvodom je práve dlhodobo nízka inflácia a pomalý rast ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy