Produkcia priemyslu SR sa vyvíja horšie ako priemer EÚ

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v apríli oproti marcu posilnila o 0,8 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie vzrástla o 0,7 %. Slovenská priemyselná výroba posilnila iba o 0,6 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v apríli oproti marcu posilnila o 0,8 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie vzrástla o 0,7 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa aprílová priemyselná výroba eurozóny zväčšila o 1,4 %, v rámci celej EÚ posilnila o 2,1 %. Slovenská aprílová priemyselná produkcia sa medzimesačne vyvíjala horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj v porovnaní s priemerom celej Európskej únie. V medziročnom porovnaní bol však vývoj na Slovensku lepší. Oproti marcu totiž slovenská priemyselná výroba posilnila o 0,6 % a v porovnaní s aprílom minulého roka sa zväčšila o 5,1 %. Informoval o tom vo štvrtok na základe predbežného odhadu štatistický úrad EÚ Eurostat.

Medzimesačne najviac posilnila priemyselná produkcia Portugalska (6,7 %), Litvy (4,9 %), Holandska (3,5 %) a Maďarska (2,5 %). Produkcia poklesla oproti marcu iba na Malte (- 6,0 %), v Chorvátsku (- 2,9 %), v Dánsku (- 0,9 %), v Rumunsku a vo Fínsku (zhodne o – 0,3 %).

Medziročne sa aprílová produkcia priemyslu zväčšila najvýraznejšie v Írsku (15,0 %), v Maďarsku (10,1 %), v Českej republike (9,2 %) a v Portugalsku (5,8 %). Najviac oproti aprílu minulého roka oslabila na Malte (- 11,4 %), v Holandsku (-3,4 %) a v Grécku (-2,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy