MMF bije na poplach: Pozor, trh nehnuteľností sa nebezpečne prehrieva!

, ČTK,FT Foto: SITA

Ceny domov sa v mnohých štátoch vyšplhali vysoko nad svoje historické priemery."Svet musí konať, aby zabránil riziku ďalšieho devastujúceho krachu trhu s nehnuteľnosťami," tak by sa dal voľne preložiť odkaz, ktorý včera vyslal Medzinárodný menový fond v rámci novo publikovaných údajov zameraných na vývoj trhu s bývaním.

MMF upozorňuje na zrýchľujúci rast cien domov, ktorý by mohol ohroziť ekonomickú stabilitu a predovšetkým potom na limitovaný progres snahy jednotlivých štátov, ako nadmerný rast udržať pod kontrolou. Organizácia tiež zdôraznila, že hoci stále dochádza k postupnému vývoju nástrojov na krotenie cenového boomu, súčasná nečinnosť nie je ospravedlniteľná.

Zástupca generálneho riaditeľa Min Zhu vo včerajšom prejave upozornil, že ceny domov vo vzťahu k príjmu a plateným nájmom presahujú priemerné historické hodnoty. "Je to realita mnohých krajín, medzi nimi napríklad Austrálie, Belgicka, Kanady, Nórska a Švédska," uviedol Zhu. Napríklad v Kanade sa ceny domov pohybujú 33 % nad dlhodobým priemerom vo vzťahu k príjmom a 87 % potom vo vzťahu k nájmom. Úrovne vo Veľkej Británii presahujú priemer o 27, respektíve 38 %. Správa MMF potom ukazuje na čerstvú akceleráciu rastu cien domov, ktoré sa nachádza o 3,1 % vyššie, než tomu bolo v minulom roku. Najväčšie zhodnotenie zaznamenáva filipínsky trh s medziročným rastom 10 %, nasledovaný Čínou s 9 % a Brazíliou s 7 %.

Nie všetky krajiny však prechádzajú rastovým trendom. Predovšetkým periférne európske ekonomiky zaznamenávajú úplne opačný vývoj. Grécky trh s nehnuteľnosťami zo svojej hodnoty medziročne stratil 7 %, taliansky 6,6 % a španielsky 5 %. Najlacnejšie nehnuteľnosti podľa správy nájdeme v Japonsku, kde sa ceny domov pohybujú o 41 % nižšie, než je dlhodobý priemer vo vzťahu k príjmom, o 38 % nižšie vo vzťahu k nájmom. Pod priemerom sa nachádzajú aj ceny domov v Estónsku či Nemecku.

Na Slovensku sa priemerné ceny nehnuteľností na bývanie v 1. štvrťroku 2014 mierne zvýšili. Znamená to medzištvrťročný rast o 0,5 % a na medziročnej báze pokles o 1,5 %. K aktuálnemu miernemu medzištvrťročnému zvýšeniu priemernej ceny nehnuteľností na bývanie došlo podľa údajov NBS po jej vyše ročnom znižovaní. V porovnaní s vrcholom realitného boomu v 2. štvrťroku 2008 sa priemerná cena bývania znížila o 328 EUR/m2 , čo predstavuje pokles o 21,2 %.

V boji s nedávnou recesiou centrálni bankári pristúpili k znižovaniu úrokov na rekordne nízke úrovne, čím znížili náklady na úverové financovanie. Následný záujem o kúpu domov za pomoci dostupnejších hypotekárnych úverov vytvoril prebytočnú dopyt, ktorý vyhnal ceny domov k úrovniam, ktoré MMF považuje za významné riziko pre svetové ekonomiky.

MMF za vhodné nástroje na skrotenie nadmerného rastu označila limity na hypotekárne úvery. Ich hodnota by sa mala podľa návrhu viac odvíjať od ceny domov a príjmu. Zároveň za možné riešenie považuje vyššie nároky kapitálovej primeranosti pre bankové inštitúcie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy