Pred odchodom za prácou do zahraničia by sa mal každý informovať v SP

Keďže mnoho Slovákov v týchto dňoch odchádza na sezónne práce do zahraničia, alebo v tej-ktorej členskej krajine Európskej únie vykonávajú dlhodobejšiu pracovnú činnosť, Sociálna poisťovňa (SP) pred prijatím akejkoľvek zárobkovej činnosti v zahraničí odporúča každému informovať sa v štáte výkonu činnosti o povinnostiach registrácie na sociálne zabezpečenie, platení poistného, nárokoch na dávky sociálneho zabezpečenia, povinnosť registrácie pobytu a pod.
Ako uviedli dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia Sociálnej poisťovne, vyhnú sa tak viacerým problémom a nedorozumeniam, ktoré môžu nastať. Zamestnanci a ich zamestnávatelia, živnostníci a iné SZČO, nezamestnaní, študenti, brigádnici, dôchodcovia nemajú povinnosť oznamovať odchod za prácou do zahraničia.
Zamestnanec, živnostník a iné SZČO, ktorí sú prihlásení na povinné sociálne poistenie v SP, majú povinnosť odhlásiť sa v Sociálnej poisťovni, pričom za zamestnanca plní povinnosť zamestnávateľ.
Povinnosť odhlásiť sa neplatí v prípadoch vyslania zamestnanca/SZČO dočasne vykonávať prácu do iného štátu EÚ alebo ak zamestnanec/SZČO vykonávajú činnosť v 2 alebo viacerých štátoch EÚ.
Pred odchodom za prácou do iného štátu EÚ odporúča poisťovňa si zistiť, či bude občan, ktorý má v Sociálnej poisťovni uzavreté dobrovoľné poistenie, povinne poistený na nemocenské poistenie alebo poistenie v nezamestnanosti v inom štáte EÚ. V prípade že áno, je potrebné odhlásiť sa v príslušnej pobočke SP z dobrovoľného nemocenského poistenia alebo poistenia v nezamestnanosti.
V prípade, že nie je a v štáte EÚ, do ktorého občan odišiel pracovať, je len dobrovoľné poistenie, môže si vybrať, v ktorom štáte EÚ bude dobrovoľne nemocensky poistený alebo dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy