Intervencie ČNB budú možno trvať dlhšie

Režim intervencií na devízovom trhu česká centrálna banka (ČNB) pravdepodobne ukonči ešte neskôr než začiatkom budúceho roku

Režim intervencií na devízovom trhu česká centrálna banka (ČNB) pravdepodobne ukonči ešte neskôr než začiatkom budúceho roku. Uviedol to viceguvernér ČNB Martin Hampl. Informoval o tom portál idnes.cz. Podľa Hampla ČNB ukončí intervencie v momente, keď si bude istá, že sa k nim nebude musieť vracať.

 

Hampl ďalej uviedol, že ukončenie režimu intervencií môže prísť v jednom alebo vo viacerých krokoch. "Banková rada predpokladá udržanie výmenného kurzu okolo hodnoty 27 CZK/EUR prinajmenšom do začiatku roku 2015 s tým, že sa zvyšuje pravdepodobnosť neskoršieho opustenia kurzového záväzku a ani domáce úrokové sadzby by nemuseli v roku 2015 rásť tak rýchlo, ako naznačuje prognóza," povedal Hampl.

Jeho slová potvrdzujú predchádzajúce komentáre analytikov, podľa ktorých Česko stále nezvíťazilo nad hrozbou deflácie. ČNB vo svojej prognóze rátala s tým, že ceny v máji posilnia o 0,6 %, nakoniec však bol rast cien o tretinu pomalší. "Čím nižšia je inflácia oproti prognóze ČNB, tým vyššia je pravdepodobnosť, že centrálna banka ponechá slabú korunu dlhšie, než pôvodne zamýšľala," povedal Tomáš Holinka zo spoločnosti Moody’s Analytics.

ČNB intervenovala na devízovom trhu v novembri minulého roku s cieľom oslabiť českú korunu.

Súvisiace články

Aktuálne správy