Malým podnikateľom v USA sa v máji zlepšila nálada

Malým podnikateľom v USA sa aj minulý mesiac zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku dosiahla najvyššiu úroveň za 6,5 roka. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Národnej federácie nezávislých podnikov (NFIB), ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters.
Podľa výsledkov prieskumu index dôvery malých amerických podnikov v ďalší vývoj najväčšieho svetového hospodárstva v máji vzrástol, už tretí mesiac po sebe, a to o 1,4 bodu na 96,6 bodu. Májová hodnota indexu zároveň dosiahla najvyššiu úroveň od septembra 2007, teda pred vypuknutím globálnej finančnej a neskôr aj hospodárskej krízy.
V poradí už tretie zvýšenie indexu, ktorý je považovaný za kľúčový ukazovateľ „zdravia“ americkej ekonomiky, ešte zlepšil vyhliadky na oživenie a expanziu americkej ekonomiky v tomto, 2. štvrťroku po jej poklese v 1. kvartáli 2014.
Aj štatistiky z konca minulého týždňa, ktoré ukázali, že americká ekonomika v máji opäť vytvorila viac ako 200.000 nových pracovných miest, už štvrtý mesiac po sebe, sú zdrojom optimizmu.
Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v prvých troch mesiacoch 2014 klesol medziročne o 1 %. Ekonómovia sú však presvedčení, že tento pokles bol len dočasný a spôsobilo ho nepriaznivé počasie, prsnejšie mimoriadne chladná zima, ktorá ochromila USA. Na porovnanie, v poslednom kvartáli 2013 expandovala americká ekonomika o 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy