Kanada sa chce stať veľkým vývozcom ropy do celého sveta

Kanadskí producenti ropy sa chcú presadiť na svetovom trhu. Internetový portál Wall Street Journal Deutschland (WSJD) informuje, že už urobili dva pokusy. Prvý tanker s niekoľkými miliónmi barelov (barel = 159 litrov) suroviny kúpila od koncernu Husky Energy spoločnosť Indian Oil a druhý nedávno naložili pre taliansky Eni.
Vývoz ropy sa stal pre jej kanadských producentov nevyhnutnosťou. Kým donedávna Spojené štáty dokázali kúpiť celú ich produkciu, situácia sa v posledných rokoch radikálne zmenila.
Americké ropné spoločnosti vďaka novým technológiám dokázali preniknúť pod tvrdý bridlicový kryt nad obrovskými ložiskami ropy a plynu. Pre rafinérie Spojených štátov sa kanadská ropa stala postupne menej príťažlivou. V tom období však Kanada získavala čoraz viac suroviny z ropných pieskov v provinciách Alberta a Saskatchewan. Krajina má teraz veľa komodity a málo záujemcov o ňu.
Kanadskí exportéri ropy by mohli dostať za jej vývoz mimo amerického kontinentu denne o 37 miliónov eur viac než od Američanov. Údaj uverejnila Kanadská obchodná komora s odvolaním sa na správu CIBC z roku 2012 o stave svetového trhu s energetickými surovinami.
Spojené štáty znížil import ropy už len na 8 miliónov barelov denne. Z nich priteká tretina potrubiami z Kanady, ale do amerických rafinérií ju dopravujú po železnici. Americké ministerstvo energetiky odhaduje, že v roku 2019 budú Spojené štáty dovážať denne 9,5 milióna barelov a v roku 2040 7,5 milióna barelov ropy.
Dovoz ropy do USA sa v posledných desiatich rokoch nepretržite znižuje. V roku 2005 jej dennú spotrebu kryli importom zo 60 %. V roku 2012 tento ukazovateľ klesol na 40 % a ešte do konca tohto desaťročia zrejme klesne na 23 %.
Rýchly rozvoj kanadského vývozu ropy bude závisieť od budovania nových ropovodov. Jeden z nich by mal začať v oblasti ropných pieskov a skončiť na severnom pobreží Britskej Kolumbie. Tým by sa pre kanadskú ropu mohol stať prístupným aj smädný ázijský trh, najmä čínsky a japonský. Ak sa tento projekt a niekoľko ďalších zrealizuje, Američania už nebudú získavať kanadskú ropu za takú výhodnú cenu ako doteraz. Firma Crescent Point Energy odhaduje, že na iných trhoch by za barel dostávali Kanaďania o 5 až 10 USD (3,67 až 7,35 eura) viac ako od Američanov.

Súvisiace články

Aktuálne správy