OPEC bude nútená zvýšiť produkciu ropy

, Colosseum Foto:SITA

Posledné stretnutie kartelu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu pred šiestimi mesiacmi riešilo otázku, ako zabrániť prebytku ropy na svetových trhoch, ktorý bol spôsobený obnovením dodávok a nerešpektovaním kvót kartelu v Iráne, Iraku a Líbyi. Na stretnutí vo Viedni, ktoré je naplánované na budúci týždeň, bude ale 12 ministrov z členských krajín kartelu stáť pred opačným problémom.

Situácia v Líbyi sa od posledného stretnutia skôr zhoršila, export ropy z Iraku vzrástol iba mierne a Irán má finálnu dohodu so západnými mocnosťami ohľadom sankcií len pred sebou. Ďalším rastovým faktorom pre ropu bola nízka ťažba v Rusku a Kazachstane. Hoci sa produkcia kartelu v minulom mesiaci zvýšila o 400 tisíc barelov denne, tak to podľa agentúry IEA nebude stačiť na uspokojenie dopytu v druhej polovici tohto roka. Analytici odhadujú, že sa produkcia kartelu bude musieť zvýšiť zo súčasných 30 miliónov barelov denne na 31 miliónov.

Priemerná cena ropy Brent sa v posledných rokoch pohybovala na úrovni 108 dolárov za barel, čo je blízko cieľu kartelu, ktorý je na úrovni 110 dolárov za barel. Podľa banky Barclays dosahuje v súčasnosti celkový výpadok spôsobený problémy v Nigérii, Iráne, Iraku a Líbyi 2,5 milióna barelov denne. Jediná krajina, ktorá je schopná dodávať na trh o 1 milión barelov ropy denne viac, je Saudská Arábia, ale je to na hranici jej produkčnej schopnosti. Trh s ropou je teda značne závislý na rozhodnutie kartelu OPEC, respektíve Saudskej Arábie.

Cenu teda determinuje to, ako sa k nutnosti navýšiť produkciu v druhej polovici tohto roka postaví. Je možné, že krajina odmietne svojou produkciu navyšovať. To by potom mohlo viesť k prelomeniu technickej hranice trojuholníka, ktorý trh buduje posledné dva roky smerom hore. Ďalšie aktuálny rastový faktor je napätie medzi Západom a Ruskom kvôli kríze na Ukrajine. Plánovaná ďalšia vlna sankcií voči Rusku by mohla viesť aj k výpadku dodávok ropy z Ruskej federácie. Rozhodnutie kartelu OPEC akomodovať zvýšený dopyt po rope by naopak mohlo viesť k prepadu cien ropy.

Vývoj produkcie ropy vo vybraných regiónoch v tisícoch bareloch denne a cena ropy Brent v dolároch za barel (zdroj:  Bloomberg)

 

Denná cena ropy Brent v dolároch za barel neupravená o rolovania (zdroj: CSI)

 

 Týždenná cena ropy Brent v dolároch za barel neupravená o rolovania (zdroj: CSI)

 

 

Autorom je Vít Jedlička, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy