Francúzsky HDP by mal v 2. kvartáli vzrásť o 0,2 %

Na základe májového prieskumu podnikateľského prostredia centrálna banka krajiny predpokladá, že ekonomika sa trochu zlepšuje oproti prvému kvartálu, kedy stagnovala.

Rast hrubého domáceho produktu (HDP) Francúzska v druhom štvrťroku je pravdepodobne na úrovni 0,2 %. Ekonomika krajiny sa tak trochu zrýchľuje po slabom štarte v úvode roka. Uviedla to v utorok francúzska centrálna banka. Ak sa odhad banky potvrdí, išlo by iba o mierne zlepšenie v porovnaní s januárom až marcom, kedy druhé najväčšie hospodárstvo eurozóny stagnovalo.

Centrálna banka Francúzska odhad rastu ekonomiky zverejnila v pravidelnej mesačnej správe o vývoji podnikateľského prostredia, ktorá ukázala zhoršenie nálady. Index dôvery v priemyselnom odvetví oslabil v máji na úroveň 97 bodov z aprílových 98 bodov. Index dôvery v sektore služieb ustúpil v máji na 93 bodov z aprílovej výšky 94 bodov.

Z prieskumu centrálnej banky vyplýva, že priemyselná produkcia krajiny bola v máji stabilná. Pokles produkcie dopravných zariadení, strojov a kovov vyvážil rast výroby vo farmaceutickom a chemickom sektore. Objem priemyselných objednávok sa nezmenil a ceny konečných výrobkov zostali stabilné. Predstavitelia firiem očakávali, že v júni priemyselná produkcia posilní. V odvetví služieb sa v máji aktivita trochu zmenšila a ceny naďalej oslabovali. Predstavitelia firiem však predpokladali, že v júni by aktivita mala ožiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy