Ruské firmy dávajú ruky preč od dolára, používať budú čínsky jüan

, FT Foto: SITA

Podľa agentúry ITAR-TASS podpísal plynárenský obor Gazprom dohodu s 90 % klientov o prevedení platieb z dolárov na eurá, prípadne čínsky jüan. Čínsku menu chcú používať aj ďalšie ruské firmy.

Ochotu ruských firiem prestať používať doláre kvôli obavám z ďalších amerických sankcií potvrdili denníku Financial Times dvaja investiční bankári. "V posledných týždňoch cítime veľký záujem zo strany ruských spoločností o prevedenie kontraktov do jüanov a ďalších ázijských mien," hovorí Pavel Tepluchin z ruskej pobočky Deutsche Bank.

Andrej Kostin, šéf ruskej štátnej banky VTB, zase vyhlásil, že rozšíriť používanie nedolárových mien je hlavnou prioritou banky. "Vzhľadom na rozsah nášho bilaterálneho obchodu s Čínou je teraz prioritou umožniť vyrovnanie v rubľoch a jüanoch, na čom teraz pracujeme," povedal Kostin počas brífingu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Tento krok, teda otváranie účtov pre obchodovanie v jüanoch, v hongkonských alebo v singapurských dolároch, poukazuje na snahu Ruska obrátiť sa v čase napätých vzťahov s Európou viac k Ázii. Americké a európske banky po ruskom zabratí ukrajinského Krymu tento rok v marci dramaticky spomalili činnosť v oblasti poskytovania úverov v Rusku. Sankcie tlačia ruské spoločnosti k tomu, aby obmedzili závislosť na západných finančných trhoch, podotýka Financial Times.

Na tému možnej zmeny kontraktov na inú menu než americký dolár či o denominácii dlhodobých kontraktov v jüanoch vraj so zákazníkmi už rokovali ropná divízia ruského plynárenského podniku Gazprom a ťažobný gigant Norilsk Nickel. Kroky v tomto smere urobil aj jeden nemenovaný ruský výrobca, ktorý získava 70 % príjmov z vývozu v amerických dolároch.

Niektorí politici naznačili, že Moskva by na západné sankcie mala odpovedať úplnou "oddolarizáciou" svojej ekonomiky. Putinov ekonomický poradca Andrej Belousov ale uviedol, že kým Rusko nie je terčom odvetných sankcií, ktoré by obmedzili prístup ekonomiky k dolárom, nepodnikne podľa jeho názoru žiadne kroky k dosiahnutiu "umelej oddolarizácie".

Súvisiace články

Aktuálne správy