Nay: Chceme byť dominantným hráčom v strednej Európe

, E15 Foto: NAY

Slovenský predajca elektroniky Nay urobil aktuálne akvizíciou konkurenčného reťazca ElectroWorld prvý veľký krok v rozsiahlej expanzii, ktorá sa nemá obmedziť len na priestor medzi Čiernou nad Tisou a Ašom.

"Náš strednodobý cieľ je byť dominantným hráčom v strednej Európe s tržbami okolo pol miliardy eur," povedal v rozhovore pre denník E15 väčšinový akcionár Nay Peter Zálešák. Po prevzatí Electroworld bude mať skupina Nay tržby približne 300 miliónov eur.

V horizonte dvoch rokov bude Nay hlavne pracovať na prepojení s Electroworld. O ďalších akvizičných cieľoch sa preto šéf predstavenstva zatiaľ zdráha hovoriť. Napriek tomu naznačuje, že pridanie ďalších dvoch stredoeurópskych trhov by sa mu určite páčilo. Súčasne uviedol, že čisto organický rast potrebám biznisu nestačí. "Byť veľkým hráčom v strednej Európe znamená niekoho kúpiť alebo sa s niekým spojiť," dodal Zálešák. O ďalších akvizíciách či vstupu investora do podniku vraj ale zatiaľ nejde. Rovnako tak sa bráni vytýčeniu harmonogramu, kedy by ďalšia fáza expanzie odštartovala.

Po začatí ďalšej etapy rozvoja je však možné, že Nay okrem akvizícií znovu spojí sily aj s finančným investorom. S tým už má napokon slovenská spoločnosť skúsenosť. V roku 2005 v nej 48 percentný podiel získal jeden z fondov skupiny Enterprise Investors. Potom, čo sa životnosť fondu chýlila k záveru, zakladatelia firmy kúpili od neho akcie späť. A podľa svojich slov nepočítajú s tým, že by v dohľadnej dobe z Nay vycúvali.

Vo veľkých plánoch sa však Nay snaží zostať súčasne nohami na zemi. "Trh sa tak rýchlo mení, že ťažko povedať, čo bude za dva roky a aký krok je skutočne ten správny," poznamenal biznismen. Prevzatie Electroworld teraz posudzuje protimonopolný úrad v oboch krajinách. V Českej republike, na trh ktorej Nay ešte len vstupuje, Nay problémy so schválením neočakáva. Na slovenskom má síce silnú pozíciu už teraz, avšak ElectroWorld mal u nás len štyri predajne. Takže ani v tomto prípade o výraznú zmenu trhu nepôjde.

Súvisiace články

Aktuálne správy