Rusko odkladá privatizáciu troch spoločností

Vláda krajiny v tomto roku nebude predávať akcie Rostelekomu, lodnej prepravnej firmy Sovkomflot a námorného prístavu Novorossijsk.

Rusko odkladá plánovanú privatizáciu troch firiem. Povedala to v pondelok námestníčka ruského ministra financií Tatiana Nesterenková. „Očakávame výrazný pokles príjmov z privatizácie, a to na sumu 170,8 mld. rubľov (RUB),“ citovala tlačová agentúra RIA Nesterenkovú. Ruská vláda dúfala, že predajom podielov v štátnych spoločnostiach v tomto roku získa 200 mld. RUB.

Ruský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, oslabil o zhruba 5 % a rubeľ medziročne klesol o 4,3 %, keďže ho poškodili sankcie Západu po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym. Ruská vláda odložila pôvodné termíny privatizácie takých firiem, ako je Rostelekom. „Revidovali sme odhad plánovaného predaja akcií Rostelekomu, lodnej prepravnej firmy Sovkomflot a námorného prístavu Novorossijsk a vláda sa rozhodla nepredávať tieto akcie v tomto roku,“ konštatovala Nesterenková.

Privatizáciu v Rusku začal v roku 2010 vtedajší minister financií Alexej Kudrin s cieľom redukovať priamu rolu štátu v ekonomike a zlepšiť kritizované investičné prostredie. Privatizácia je však poznačená meškaním. Volatilitu na trhu totiž v súčasnosti prehlbuje kríza na Ukrajine, kde bojujú proruskí separatisti a vládne sily.

(1 EUR = 46,6685 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy