Portugalská ekonomika medzikvartálne klesla o 0,6 %

Oproti záverečnému štvrťroku vlaňajška sa hrubý domáci produkt krajiny v januári až marci zmenšil o 0,6 %, prvý odhad naznačoval pokles o 0,7 %.

Portugalská ekonomika v prvom štvrťroku podľa revidovaných údajov medzikvartálne oslabila o 0,6 %, čiže menej ako naznačoval prvý odhad, podľa ktorého bol pokles na úrovni 0,7 %. Štatistický úrad krajiny zároveň v pondelok informoval, že hrubý domáci produkt (HDP) sa za január až marec medziročne zväčšil o 1,3 %. Z prvého odhadu vyplývalo, že medziročný rast bol iba na úrovni 1,2 %.

V rámci eurozóny patrilo Portugalsko spolu s Talianskom, Holandskom a Fínskom k tej skupine krajín, ktorých ekonomika v prvom štvrťroku oslabila. Ich hospodársky pokles a stagnáciu vo Francúzsku však vykompenzoval silný rast v Nemecku, čo udržalo v pozitívnom teritóriu hospodárstvo celej Európskej menovej únie. Ekonomika eurozóny však za január až marec medzikvartálne vzrástla iba o 0,2 %. Ekonómovia očakávali jej posilnenie o 0,4 %.

Portugalská vláda prognózuje, že tento rok bude prvým od roku 2010, počas ktorého sa po dlhovej kríze obnoví ekonomický rast krajiny. Kríza zatlačila Portugalsko do najhoršieho poklesu od 70. rokov minulého storočia. Minulý mesiac Lisabon ukončil prijímanie zahraničnej núdzovej pomoci.

Súvisiace články

Aktuálne správy