Nové berlínske letisko sa stalo stavbárským evergreenom

Ešte stále nie je známy termín sprevádzkovania nového letiska hlavného mesta Nemecka, ktoré bude mať kód BER. Súčasne nikto nevie, koľko bude napokon stáť jeho výstavba, ktorá sa začala v roku 2006. Stavebné firmy, ako informuje DPA, doteraz poslali investorovi dodatočné faktúry v hodnote 1,4 miliardy eur. Údaj uviedol spravodajský týždenník Spiegel z odpovede, ktorú dala spolková vláda na dopyt frakcie Zelených v spolkovom parlamente.
Investor už pohľadávky za 995 miliónov eur vyrovnal a ešte mu zostáva povinnosť preskúmať 1600 faktúr v celkovej hodnote 452 miliónov eur.
Hovorca letiska Ralf Kunkel uviedol, že ide o faktúry, ktoré sa vzťahujú na celé osemročné obdobie realizácie projektu. Projekt mal podľa pôvodných prepočtov stáť 4,3 miliardy eur a uhrádzané faktúry ho neprekračujú.
Kunkel povedal, že také faktúry sú „normálnou projektovou záležitosťou“. Projekt letiska sa počas jeho výstavby rozširoval a tak rástli aj investičné náklady. Terminál bol napríklad rozšírený o 50 %, lebo letisko by malo odbaviť podstatne viac cestujúcich, než sa pred vyše desiatimi rokmi predpokladalo. Rozšírilo sa aj predpolie letiska a jeho rolovacie dráhy.
Na nasledujúcom rokovaní dozernej rady koncom júna predloží šéf letiska Hartmut Mehdorn finančné požiadavky na dokončenie areálu. Mehdorn pred dvoma mesiacmi navrhoval, aby sa na projekt v budúcom roku vynaložilo ešte 1,1 miliardy eur.
V Nemecku majú niekoľko veľkých investičných projektov, ktorých realizácia výrazne prekročila predpokladané náklady a plánovaný termín dokončenia. V Hamburgu medzi ne patrí budova opery. Problémy s realizáciou viacerých projektov vznikajú zmenami v zámeroch investora už na rozostavaných dielach.
Budovu hamburskej opery začali stavať v roku 2007 a jej realizácia nemala stáť viac ako 114 miliónov eur. Dielo už dávno malo slúžiť svojmu účelu, ale teraz sa predpokladá, že verejnosti ho sprístupnia v roku 2016. Náklady medzičasom vzrástli na 323 miliónov eur. Za tieto peniaze by mal však vzniknúť všestranne zdatný konkurent chýrnej opery v austrálskom Sydney, informovala hamburská opera na svojej internetovej stránke.

Súvisiace články

Aktuálne správy