Skutočne mylná predstava: Zbrojenie podporuje hospodársky rast

, ritholtz Foto: SITA

Stále v mnohých regiónoch sveta vládne predstava, že zbrojenie a vojny majú celkovo pozitívny vplyv na ekonomiku, pretože zvyšujú využitie výrobnej kapacity a stimulujú k produkcii aj slabšie hospodárstva.

V krátkodobom horizonte to môže byť pravda, ale podľa grafu Big Picture je jasné, že v dlhodobom horizonte, to tak nefunguje. Produkcia americkej ekonomiky prudko stúpla počas druhej svetovej aj počas kórejskej vojny, ale spotreba a investície sa po vojne nedokázali vrátiť k predchádzajúcemu trendu. Aj hlavná hnacia sila hospodárstva, ktorú predstavovali dočasné vládne výdavky, boli zrazu preč.

Ak ešte pridáme skutočnosť, že sa od tých časov vojenský priemysel podstatne zmenil, dá sa považovať akákoľvek vojenská intervencia za obzvlášť škodlivú na americkú ekonomiku. Počas druhej svetovej vojny sa významná časť zbrojného priemyslu presunula do civilných fabrík, kde sa takto aspoň dočasne vytvorilo množstvo pracovných miest. Dnes sa však značná časť vojenských výdavkov týka civilistov iba veľmi málo. Len nepriamo pokrýva užitočný výskum a vývoj, navyše ide o odvetvie, ktoré vyžaduje čoraz menšiu intenzitu pracovnej sily.

Preto ak niekde počujete argument, že vojnové prípravy sú účinným liekom na podporu chorľavej ekonomiku, radšej vezmite nohy na plecia.

Súvisiace články

Aktuálne správy