Cena paládia vyskočila na 845 dolárov, je najvyššia od augusta 2011

Cena paládia v súčasnosti prekonáva v raste zlato, striebro aj platinu. Dnes sa totiž jeho cena vyšplhala na 845 dolárov (619,41 eura) za trojskú uncu (31,1 gramu). Paládium je tak najdrahšie od augusta roku 2011.
Podľa analytika sa pod zdražovanie kovu podpísal najmä rastúci dopyt po automobiloch v Číne. „Rastúci dopyt po vozidlách čínsku vládu prinútil sprísniť emisné pravidlá a zaviesť čistejšie palivá. To pomohlo zvýšiť cenu paládia, ktoré sa používa v automobilových katalyzátoroch na čistenie výfukových plynov,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Colosseum Petr Habiger. Pritom ešte v januári tohto roka sa cena paládia pohybovala na úrovni 700 USD za trojskú uncu. Ako dopĺňa Habiger, svojím rastom ceny tak kov prekonal zlato, striebro aj platinu.
Automobilový priemysel tvorí viac než polovicu ročného celosvetového dopytu po paládiu. Spoločnosť Frost & Sullivan očakáva, že len automobilový trh v Číne, ktorý je najväčší na svete, v tomto roku vzrastie o 11 %, taktiež by mal vzrásť predaj automobilov aj v USA, a to o 4 %. „Podľa analytikov banky Barclays chce čínska vláda ukončiť prevádzku šiestich miliónov vozidiel, ktoré vďaka svojmu veku nadmerne zaťažujú životné prostredie. Tým by mohol vzniknúť dopyt približne po 1,5 milióna nových vozidiel, čo bude mať ďalší vplyv na cenu paládia,“ skonštatoval Habiger.
Zároveň vysvetlil, že paládium sa používa aj vo vozidlách, ktoré jazdia na zemný plyn. „I tu sa ponuka rozširuje, a to aj na rozvíjajúcich sa trhoch ako napríklad v Indii. Spoločnosť Frost & Sullivan očakáva silný rast predaja automobilov taktiež v Brazílii a Rusku,“ doplnil analytik.
Dopyt po paládiu však rastie aj zo strany petrochemických firiem v USA, ktoré využívajú kov na spracovanie bridlicového plynu. V posledných dňoch na rast ceny paládia mali vplyv aj štrajky baníkov v Južnej Afrike, kde sa ťaží tretina z celosvetovej produkcie, ako aj obavy investorov zo sankcií proti Rusku, kde sa ťaží približne 40 % z celosvetovej produkcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy