Kríza čínskeho trhu s nehnuteľnosťami sa prehlbuje

Kríza čínskeho trhu s nehnuteľnosťami sa prehlbuje. Internetový portál The Wall Street Journal.de informuje, že k tomuto vývoju dochádza napriek úsiliu vlády zvýšiť predaj bytov. Vláda vyzvala banky, aby poskytovali viac úverov. Vo veľkomestách od severu na juh a od východu na západ krajiny v posledných týždňoch zjednodušili podmienky na predaj bytov a na získanie úverov na ne.
V Číne sa za prvé štyri mesiace tohto roka znížil predaj bytov medziročne o 9,9 %. Súčasne sa začalo stavať o 24,5 % menej bytov.
Experti sektoru s napätím čakajú na májové údaje. Ukážu, či sa pokles záujmu o nehnuteľnosti potvrdí, alebo či sa trh s bytmi začal zotavovať. Koncom nasledujúceho týždňa budú známe trendy REIS, indexu, ktorý uvádza mesačný vývoj cien nehnuteľností v 100 čínskych veľkomestách.
Mnohí vážni záujemcovia o byty v súčasnej situácii odkladajú nákupy. Kalkulujú s tým, že ich ceny v dôsledku previsu ponuky nad záujmom ešte klesnú. Ďalším faktorom vývoja je, že sa v mnohých mestách, okrem Pekingu a Šanghaja, postavilo viac bytov, než pribudlo osôb, ktoré by si ich mohli kúpiť. Príjem na osobu v mestských domácnostiach vzrástol vlani medziročne o 9,7 %, ale v roku 2012 bol prírastok 12,6 %. Analytik banky Barclays Alvin Wong uviedol, že vlani dosiahol prírastok horšie hodnoty než v rokoch 2008 a 2011.
Oslabovanie trhu s nehnuteľnosťami sa hodnotí ako vážne nebezpečenstvo pre čínsku ekonomiku, ktorá sa dostáva do obdobia poklesu dynamiku rastu. Vývoj súvisí s rovnakými problémami, s ktorými začali zápasiť ďalšie nosné odvetvia druhej najsilnejšej svetovej ekonomiky. Spomalenie sa pozoruje v oceliarstve, výrobe cementu a domácich elektrospotrebičov. Investície do nehnuteľností dosahujú podľa analytikov 12 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ak sa k nim pripočítajú mzdy stavbárov a hodnota výroby príbuzných sektorov, ich podiel vzrastie na viac ako 20 % HDP.
Dochádza k rušeniu početných lokálnych predpisov, ktoré sťažovali nákup bytov. Avšak o voľnom trhu s nimi sa nehovorí. Mantinely jestvovali a zostávajú. Napriek tomu, že mestá získajú širší priestor pre svoju činnosť, stále budú mať povinnosť garantovať „poriadok“ na trhu. Expert na nehnuteľnosti Wang Ťüe-lin povedal, že neverí, že miestne úrady dostanú právo, aby zrušili obmedzenia na obchodovanie s bytmi a domami.

Súvisiace články

Aktuálne správy