Slovensko podľa ITUC chráni pracovné práva zamestnancov

V hodnotení dodržiavania práv zamestnancov Slovensko dostalo od Medzinárodnej konfederácia odborových zväzov (ITUC) najvyššie hodnotenie, teda jedna

Slovensko chráni pracovné práva zamestnancov. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila Medzinárodná konfederácia odborových zväzov (ITUC). Organizácia zostavila index globálnych práv, ktorý sledoval dodržiavanie práv zamestnancov v období od apríla 2013 do marca 2014. Krajiny môžu získať hodnotenie od 1 do 5+ v závislosti od toho, ako dodržiavajú kolektívne práva zamestnancov. Slovensko získalo najvyššie možné hodnotenie, teda 1. Hodnotením 5+ sú označené krajiny, ktoré podľa ITUC v dodržiavaní práv zamestnancov zlyhali úplne.

Slovensko sa tak ocitlo v spoločnosti krajín ako Francúzsko či Nemecko. V závese za Slovenskou republikou ostalo napríklad Česko, Švajčiarsko, či Maďarsko. Tieto krajiny dosiahli hodnotenie 2. Ešte horšie dopadla napríklad Veľká Británia s trojkou, pričom s trojkou skončilo i Rumunsko.

Známkou 5 hodnotí ITUC napríklad Bielorusko, ale aj Grécko, Egypt a Turecko. Hodnotenie 5+ udelila ITUC ôsmim krajinám. Sú to Stredoafrická republika, Líbya, Palestína, Somálsko, Južný Sudán, Sudán, Sýria a Ukrajina. ITUC celkovo hodnotila 139 krajín.

Zo zverejnenej správy vyplýva, že v krajinách s hodnotením 1 dochádza len k občasným porušeniam práv pracovníkov. Kolektívne pracovné práva sú teda garantované. Zamestnanci sa môžu slobodne združovať, kolektívne brániť svoje práva a taktiež zlepšovať svoje podmienky prostredníctvom kolektívneho vyjednávania.

V krajinách s hodnotením 5 zamestnanci síce môžu mať legislatívne stanovené práva, nemôžu si ich však vymôcť a čelia tak nespravodlivým pracovným podmienkam. Podobná situácia je v krajinách s hodnotením 5+. Zamestnanci majú taktiež limitované práva ako tí v krajinách s hodnotením 5, hodnotenie 5+ sa však navyše spája s nefunkčnosťou inštitúcií v týchto krajinách. Spomínaná nefunkčnosť je výsledkom vnútorného konfliktu alebo vojenskej okupácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy