Nezávislé Škótsko bude na založenie úradov potrebovať približne 1,5 mld. libier

Náklady na založenie inštitúcií potrebných pre nezávislé Škótsko by mohli dosiahnuť okolo 1,5 miliardy libier (1,85 miliardy libier). Predpokladá to britské ministerstvo financií, ktorého odhad zverejnil server BBC.
Ministerstvo stanovilo spomínanú sumu na základe podobného prieskumu o nákladoch v prípade nezávislosti kanadského Quebecu. Tieto náklady odhadli približne na 1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Britské ministerstvo zároveň dodalo, že náklady by mohli byť takmer dvojnásobne vyššie, než spomínaných 1,5 miliardy libier, ak by sa vychádzalo z prieskumu London School od Economics (LSE). Tá počíta s nákladmi až okolo 2,7 miliardy libier.
Ministerstvo financií uviedlo, že Škóti počítajú so založením približne 180 rôznych inštitúcií. Práve to viedlo London School of Economics k spomínanej sume 2,7 miliardy libier. Ako ministerstvo dodalo, jeho odhad je dosť konzervatívny a nevylučuje správnosť odhadu zo strany LSE. Zároveň vyzvalo škótsku vládu, aby zverejnila vlastný odhad nákladov na nevyhnutné inštitúcie v prípade vyhlásenia nezávislosti.
Škótska vláda však odhady odmietla ako „úplne chybné“. Ako dodala, nikdy neuvažovala o 180 nových inštitúciách a navyše, aj britskou vládou odhadované náklady sú prehnané, pretože vláda v Edinburghu plánuje „úsporný systém“. John Swinney zo škótskeho ministerstva financií v tejto súvislosti uviedol, že „ide o mimoriadne chybnú analýzu, nakoľko väčšina infraštruktúry potrebnej pre nezávislú krajinu už existuje“.

Súvisiace články

Aktuálne správy