Nie všetci si chránia umelecké predmety pred zničením alebo poškodením

Ľudia, ktorí postupne strácajú dôveru v investovanie svojich financií do bánk, hľadajú osvedčenejšie komodity na zhodnotenie svojich úspor.

Ľudia, ktorí postupne strácajú dôveru v investovanie svojich financií do bánk, hľadajú osvedčenejšie komodity na zhodnotenie svojich úspor. Jednou z nich je aj umenie. V dražbe umeleckých predmetov sa na Slovensku najlepšie darí maliarstvu a sochárstvu. Ľudia môžu dražiť nielen na aukciách, ale aj online a ich záujem o umenie z roka na rok stúpa.
Najdrahšie vydraženým obrazom v SR sa v roku 2013 stala maľba Diváci od Cypriána Majerníka, ktorá bola vydražená za rekordných 125.000 eur. Druhou najdrahšie vydraženou maľbou bol obraz od Martina Benku s názvom V jeseni – Turiec. Jeho nový majiteľ ho vydražil za 120.000 eur.

Kúpa a vlastníctvo obrazov a iných vzácnych umeleckých predmetov si vyžaduje nadštandardnú ochranu a starostlivosť. Keďže hodnota týchto diel často presahuje tisícky eur, chrániť ich treba predovšetkým pred krádežou a znehodnotením. Aj napriek tomu, že špecializovaní zlodeji spôsobia každý rok na celom svete škody v hodnote približne šesť miliárd eur, zberatelia podceňujú riziko krádeže. Toto číslo je jedným z najvyšších v oblasti trestnej činnosti, a to hneď po praní špinavých peňazí či obchodovaní s drogami.

Životnosť umeleckých diel neohrozujú len zlodeji, k ich zničeniu alebo poškodeniu stačí aj jediná živelná pohroma. Riziko môže spôsobiť čokoľvek od bleskovej povodne počas dovolenky až po požiar, ktorý bol spôsobený skratom v rýchlovarnej kanvici. "Veľmi často sa stretávame s prípadmi poškodenia umeleckých diel vodou, ktorá vytiekla z vodovodných zariadení," hovorí Jozef Hrdý, riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí, z Allianz – Slovenskej poisťovne. V prípade, že sa už nehoda stala, je vhodné, aby mal majiteľ k dispozícii zoznam poškodených alebo zničených predmetov s podrobným popisom ich výrazných charakteristík, v prípade cennejších predmetov aj znalecké posudky, doklady o dedičstve, zakúpení a podobne. Veľmi dôležitá, podľa Hrdého, je aj fotodokumentácia, a to ako pre poisťovňu, tak aj pre políciu, pretože vďaka fotografiám sa môže po krádeži zvýšiť šanca na vypátranie predmetu.

Poisťovňa sa stretla aj s požiadavkou na poistenie umeleckých diel v byte v hodnote 20 miliónov eur. Po žiadosti o predloženie dokladov na stanovenie ceny si to však majiteľ rozmyslel.
TASR informovala Allianz-Slovenská poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy