Prečo sme smutnejší než Maďari, či Poliaci?

, gallup Foto:SITA

Najšťastnejší ľudia žijú v Paraguaji. Vyplýva to z aktuálnej správy Gallupovho inštitútu na prieskumu verejnej mienky.

Napriek konfliktom a nepokojom, ľudia na celom svete zažívajú aj veľa pozitívnych emócií. Najmenej sedem z desiatich dospelých po celom svete včera zažilo veľa zábavy, smiechu a cítia sa odpočinutí. Mierna väčšina, 51 % uvádza, že sa včera dozvedeli  niečo nové, alebo urobil niečo zaujímavé. Trend je trvalo pozitívny.

Globálny prieskum zacielil na 138 krajín, otázka bola rovnaká. Boli ste včera šťastní? Doplňujúce otázky potom boli, či ste sa včera usmievali, či ste si oddýchli, prípadne, či ste sa naučili niečo nové. Čím viac opýtaní odpovedali kladne, tým vyššie skóre získali pre danú krajinu.

Zaujímavé je, že prvých desať krajín s najšťastnejším obyvateľstvom nájdeme v Latinskej Amerike. V Európe patrí víťazstvo Dánsku. Na Slovensku je optimisticky a pozitívne naladených 65 % obyvateľov. Nie je to síce málo, v rámci Európskej únie sme sa však umiestnili až na delenom 20. mieste spolu s Lotyšskom. Okrem Poľska nás spomedzi krajín V4 predbehlo aj Maďarsko, kde žije 67 % optimistov. Slováci sú však väčší optimisti ako Česi. U našich západných susedov je totiž pozitívne naladených len 63 % občanov.

Ani Ukrajinci nemali veľa dôvod na smiech. No najhoršie sú na tom v Sýrii, čo asi nie je veľmi prekvapujúce vzhľadom k vojnovej situácii. Zaujímavejšie je umiestnenie Litvy, nielen že sa umiestnili na poslednej priečke európskeho rebríčka, ale aj z celosvetového hľadiska sú tretím najnegatívnejšie naladeným národom. Za nimi nasledovali už len obyvatelia Čadu a Sýrie.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy