Hospodárska situácia v SR sa podľa 13 % opýtaných za rok vcelku zlepšila

Hospodárska situácia sa podľa mienky 13 % respondentov na Slovensku za posledných 12 mesiacov vcelku zlepšila, 36 % odpovedajúcich si myslí, že je rovnaká a 48 % opýtaných je presvedčená, že sa zhoršila. Vyplýva to z aprílového zisťovania Štatistického úradu (ŠÚ) SR Spotrebiteľský barometer.
Čo sa týka očakávaní do budúcnosti, 20 % opýtaných sa vyjadrilo, že počas nasledujúcich 12 mesiacov sa podľa ich názoru hospodárska situácia v SR vcelku zlepší. Dve pätiny oslovených občanov (40 %) sú presvedčené, že hospodárska situácia zostane rovnaká a 35 % počíta so zhoršením.
Pri hodnotení doterajšieho vývinu spotrebiteľských cien 20 % respondentov tvrdí, že aktuálne ceny sú rovnaké ako pred rokom. Približne 47 % oslovených si myslí, že ceny tovarov a služieb na Slovensku sa za posledných 12 mesiacov trochu zvýšili, stredne sa zvýšili podľa pätiny (20 %) opýtaných a 7 % sa domnieva, že sa zvýšili výrazne. Názor, že sa ceny znížili, malo 4-% zastúpenie.
Väčšina opýtaných (65 %) očakáva v budúcnosti zvyšovanie cien tovarov a služieb. Počas nasledujúcich 12 mesiacov 17 % oslovených občanov predikuje pomalšie zvyšovanie cien ako doteraz, podľa mienky 36 % respondentov sa ceny budú zvyšovať rovnakým tempom ako doposiaľ a 12 % predpokladá rýchlejšie zvyšovanie cien. Štvrtina (25 %) účastníkov prieskumu prognózuje ustálenú cenovú hladinu a 5 % respondentov očakáva jej znižovanie.
Nezamestnanosť na Slovensku sa v nasledujúcich 12 mesiacoch podľa mienky 22 % respondentov vcelku zníži, viac než tretina účastníkov prieskumu (37 %) zastáva názor, že zostane rovnaká a okolo dvoch pätín (39 %) odpovedajúcich počíta s jej zvýšením.

Súvisiace články

Aktuálne správy