Švédskym spotrebiteľom sa tento mesiac zlepšila nálada

Švédskym spotrebiteľom sa tento mesiac zlepšila nálada a ich dôvera v škandinávsku ekonomiku po štyroch mesiacoch poklesu konečne vzrástla. Ale menej, ako analytici očakávali. Vyplýva to z prieskumu, ktorý dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa najnovšej štúdie inštitútu pre hospodársky výskum, májový indikátor dôvery švédskych spotrebiteľov medzimesačne vzrástol o 1,2 bodu na 100,4 bodu. Analytici však odhadovali, že hodnota májového ukazovateľa bude o niečo vyššia a dosiahne v priemere 100,6 bodu.
Celkový index dôvery v švédsku ekonomiku, ktorý odráža nielen názory spotrebiteľov, ale aj podnikateľov, pritom v máji klesol na 98,8 bodu z aprílových 103 bodov. Hlavným dôvodom jeho zníženia bolo najmä zhoršenie nálady vo výrobnom sektore, a to na 94,5 bodu v máji zo 102,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci.
Medziročné tempo rastu švédskej ekonomiky sa v poslednom kvartáli minulého roka prudko zrýchlilo na 3,1 % z 0,6 % v predchádzajúcom, 3. štvrťroku a dosiahlo tak najvyššiu úroveň za tri roky. Analytici na základe tohto výsledku predpovedali, že si solídne tempo rastu udrží aj v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy