Banky v eurozóne musia byť dosť silné, aby vyhoveli dopytu po úveroch

Banky v eurozóne musia byť dostatočne silné na to, aby dokázali pokryť zvýšený dopyt po úveroch a podporili tak zotavovanie ekonomík v menovom bloku. Vyhlásil to dnes člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Yves Mersch, ktorého cituje agentúra Reuters.
Banky však v dôsledku zavedenia tvrdších noriem pre kapitálové rezervy a riziká po globálnej finančnej kríze v roku 2008 obmedzili poskytovanie úverov a zvýšili úroky z pôžičiek. To sťažilo firmám prístup k peniazom, a to najmä menším a stredným podnikom, ktoré majú problém získať financie na svoj ďalší rozvoj a rast.
Mersch ale pripomína, že ekonomika eurozóny sa už zotavuje a dosiahla bod, keď už firmám nestačia vlastné finančné zdroje a potrebujú peniaze z externých zdrojov, aby mohli rásť.
„Zaznamenali sme prvé, váhavé signály, ktoré ukazujú, že dopyt po úveroch v eurozóne začína rásť,“ povedal Mersch vo svojom prejave počas návštevy v Šanghaji. Podľa neho je preto potrebné zabezpečiť, aby bol bankový sektor dostatočne silný a dokázal vyhovieť rastúcemu dopytu po úveroch.

Súvisiace články

Aktuálne správy