Využívanie jadrovej energie v SR musí byť bezpečné

Využívanie jadrovej energie musí byť bezpečné a jej možný negatívny vplyv na životné prostredie prakticky eliminovaný. Uviedla to predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marta Žiaková v materiáli Politika, zásady a stratégia ďalšieho rozvoja jadrovej bezpečnosti, ktorý by na svojej stredajšej schôdzi (28. 5.) mala prerokovať a schváliť vláda SR.
„Využívanie jadrovej energie musí byť odôvodnené prínosom, ktorý vyváži prípadné riziká z takýchto činností, najmä pri porovnaní s inými spôsobmi, ktorými možno dosiahnuť rovnaký účel,“ podčiarkla.
Pripomenula zároveň, že v SR sa používa jadrová energia ako jeden zo stabilných a efektívnych zdrojov na pokrytie národných energetických potrieb, čím SR prispieva k znižovaniu produkcie skleníkových plynov a k zaisťovaniu svojej energetickej diverzity.
Umiestňovanie, projektovanie, výstavba, prevádzka a vyraďovanie z prevádzky jadrových elektrární a ďalších jadrových zariadení presahuje národný rámec. „Je predmetom medzinárodnej spolupráce a podlieha medzinárodnej kontrole najmä zo strany Európskej komisie a Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.“
„Jadrová energia sa v SR môže využívať len na mierové účely a v súlade so zákonmi Slovenskej republiky a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná,“ zdôraznila šéfka ÚJD ďalej v materiáli.
Zámerom predkladaného materiálu je podľa predkladacej správy k dokumentu predstaviť jednotný dokument, ktorý poskytuje ucelené zhrnutie národnej politiky, zásad, stratégie a smerovania jadrovej bezpečnosti pre jadrové elektrárne a k nim vztiahnuté jadrové zariadenia prevádzkované alebo budované v SR.
Materiál obsahuje základné bezpečnostné ciele, princípy a mechanizmy na ich uplatnenie, respektíve na ich trvalé zvyšovanie, nakoľko tieto princípy sú v plnom rozsahu rešpektované a implementované národným legislatívnym a regulačným rámcom pre jadrovú bezpečnosť a predstavujú dlhodobý záväzok na zaistenie vysokej úrovne ochrany obyvateľstva a životného prostredia pred škodlivými účinkami ionizujúceho žiarenia v Slovenskej republike z jadrových elektrární v SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy