Dôvera Američanov v ekonomiku v máji klesla

Dôvera Američanov v ekonomiku sa v máji opäť zhoršila a klesla na najnižšiu úroveň za sedem mesiacov. To signalizuje, že oživenie hospodárstva po mimoriadne studenej zime bolo možno len dočasné a spotrebitelia sú stále opatrní, čo sa týka výdavkov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Presnejšie, podľa výsledkov najnovšieho prieskumu agentúry Bloomberg sa májový index spotrebiteľskej dôvery (Bloomberg Consumer Comfort Index) znížil na 42,5 bodu z aprílových 48 bodov. Počet respondentov, ktorí v prieskume uviedli, že sa situácia v americkej ekonomike zhoršuje, pritom dosiahol najvyššiu úroveň v tomto roku.
Jedným z dôvodov zhoršenia nálady amerických domácností je slabý rast platov, ktorý zaostáva za tempom zvyšovania nákladov na základné položky, ako sú potraviny či benzín.
„Máme tu len slabé oživenie zo spomalenia ekonomiky v úvode roka, ktoré sa pripisovalo nepriaznivému počasiu,“ upozornil hlavný analytik Bloomberg Joseph Brusuelas.
Spomedzi jednotlivých regiónov sa najviac zhoršila nálada domácnostiam na juhu USA. Dôvera spotrebiteľov v ekonomiku klesla aj na severovýchode Spojených štátov, iba na stredozápade a západe vzrástla.
Ekonómovia pozorne sledujú vývoj nálady amerických domácností, ktoré sa podieľajú až 70 % na výkone ekonomiky. Index spotrebiteľskej dôvery totiž signalizuje, ako sa budú vyvíjať výdavky domácností.

Súvisiace články

Aktuálne správy