Nemecký súkromný sektor naďalej rastie

Zložený index nákupných manažérov (PMI) zostal v porovnaní s aprílom na nezmenenej úrovni, a to 56,1 bodu. Udržal sa tak výrazne nad hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Nemecký súkromný sektor v máji rástol 13. mesiac v rade, čo naznačuje, že najväčšia európska ekonomika smeruje k tomu, aby za druhy kvartál vykázala ďalší hospodársky rast. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý mapuje aktivitu v službách aj spracovateľskom priemysle, podľa predbežných údajov agentúry Markit zostal v porovnaní s aprílom na nezmenenej úrovni, a to na 56,1 bodu. Udržal sa tak výrazne nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity od poklesu.

Vedľajší index aktivity v sektore služieb posilnil na 35-mesačné maximum, a to na 56,4 bodu z aprílovej úrovne 54,7 bodu. Index zamestnanosti vzrástol na 53 bodov, čo je najviac od konca roku 2011. Rast v priemyselnom sektore sa spomalil, keď index klesol na 52,9 bodu z aprílových 54,1 bodu.

V prvom kvartáli vzrástla nemecká ekonomika o 0,8 %, čo je najrýchlejšie tempo za posledné tri roky, najmä vďaka silnému domácemu dopytu a priaznivému počasiu. Vláda očakáva, že nemecká ekonomika porastie v tomto roku o 1,8 % a v roku 2015 o dve percentá. Hlavným motorom rastu by mal byť domáci dopyt.

Súvisiace články

Aktuálne správy