Povinná liberalizácia vlakovej dopravy môže byť od roku 2022

Slovensko nechce brániť iniciatíve niektorých ďalších štátov, aby sa povinná liberalizácia železničnej osobnej dopravy na jednotnom európskom trhu zaviedla až od roku 2022. V SR pokračuje zavedenie a stabilizácia grafikonu vlakovej osobnej dopravy, čo je základným predpokladom úspešnej liberalizácie

Slovensko nebude blokovať iniciatívu niektorých ďalších štátov, aby sa povinná liberalizácia železničnej osobnej dopravy na jednotnom európskom trhu zaviedla až od roku 2022. Ako v stredu informoval štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko na medzinárodnom dopravnom fóre v nemeckom Lipsku, SR sa na tento proces intenzívne pripravuje. V súčasnosti podľa neho pokračuje zavedenie a stabilizácia grafikonu vlakovej osobnej dopravy, čo je základným predpokladom úspešnej liberalizácie.

Hlavnými témami stretnutia v Lipsku boli v stredu rokovania o liberalizácii železničnej dopravy a skvalitnení cestovania vo vlakoch v rámci štvrtého železničného balíčka. „Slovensko je v tejto oblasti dokonca ďalej ako niektoré západoeurópske štáty, keďže u nás už prebehlo oddelenie jednotlivých železničných spoločností a rovnako u nás funguje aj prvý súkromný železničný osobný dopravca,“ povedal Palko.

Štvrtý železničný balíček má priniesť aj odstránenie zdĺhavých schvaľovacích procesov a unifikáciu technických zariadení. Potrebné je tiež postupné zjednotenie vykonávacích predpisov vo vnútri železničného systému v Európe. Vďaka tomu bude jednoduchšie, aby slovenské vlaky jazdili aj v Rakúsku. Uvažuje sa aj o tom, že proces schvaľovania železničných vozidiel a bezpečnostnej certifikácie bude možné vykonávať centrálnym európskym orgánom namiesto národných orgánov alebo popri nich.

Zástupcovia rezortov dopravy budú diskutovať o návrhu deklarácie zameranej na podporu rozvoja dopravnej infraštruktúry. „Ak chceme zabezpečiť ekonomický rast, ochranu životného prostredia, sociálnu inklúziu a podporu inovácií v rýchlo sa meniacom svete, je nevyhnutné postupovať koordinovane v rozvoji dopravy v celej Európe,“ uviedol Palko.

Súvisiace články

Aktuálne správy