Ukrajina predstavuje hlavné riziko pre zotavenie v Európe

Združenie európskych podnikateľov BUSINESSEUROPE nepodporuje rozšírenie sankcií proti Rusku

Kríza na Ukrajine a možnosť rozšírenia sankcií proti Rusku znamenajú najväčšiu hrozbu pre hospodárske oživenie v Európe. Uviedla to v stredu organizácia BUSINESSEUROPE, ktorá zastrešuje podnikateľské federácie 35 krajín. Podľa jej jarnej prognózy by mala európska ekonomika v tomto a budúcom roku nabrať na sile, keď domáci dopyt nahradí export ako motor rastu. Zotavenie však zostáva krehké a hlavným rizikom je eskalácia napätia na Ukrajine. Podľa predchádzajúcej novembrovej prognózy BUSINESSEUROPE robili európskym podnikateľom najväčšie starosti obavy z vyšších daní.

Podľa minulotýždňového vyjadrenia ruského ministra hospodárstva sa tamojšia ekonomika pravdepodobne nachádza v recesii. Terčom sankcií, ktoré uvalili západné krajiny na Moskvu po ovládnutí ukrajinského regiónu Krym Ruskom, sú zatiaľ vybraní jednotlivci a firmy. Západ však varuje, že v prípade ďalšej eskalácie konfliktu na Ukrajine by sankciám mohli čeliť celé odvetvia ruskej ekonomiky.

BUSINESSEUROPE rozšírenie protiruských sankcií nepodporuje a generálny riaditeľ združenia Markus Beyrer uviedol, že firmy pociťujú negatívne dopady oslabenia na ruskom trhu. Do recesie sa už prepadlo Fínsko, ktoré do Ruska vyváža 10 % svojho celkového exportu. Podiel Ruska na exporte celej EÚ predstavuje 7,3 %, pričom únia je trhom pre 45 % ruského exportu, uviedla agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy