Sila zloženého úročenia: Prečo nedokážeme nechať peniaze „pracovať “ v akciách

, thecrux Foto: SITA

Dan Ferris, editor Extreme Value, sa zamýšľa nad tým, prečo väčšina investorov nevyužije osvedčené investičné stratégie postavené na jednoduchom matematickom vzorci, ktorý už Albert Einstein nazval "najväčším matematickým objavom všetkých čias" a barón Nathan Rothschild "ôsmym divom sveta".

Obaja slávni muži mali na mysli silu zloženého úročenia. Ako to funguje v praxi, pochopíte z jednoduchého príkladu. Vezmime si investíciu 100 tisíc na 40 rokov. Počas tejto doby vám plynú výnosy 12 % ročne. Do 22. roku budete mať jeden milión a iba o šesť rokov neskôr prekročíte hranicu dvoch miliónov. Keď vydržíte až do 40. roku, skončíte s viac ako 9 miliónmi. Kým v prvom roku zarobíte 12 tisíc, v 22. už ale 130 tisíc, teda desaťnásobok toho, čo v prvom roku.

Má to však háčik. Väčšina ľudí je v tomto ohľade matematicky nevzdelaná, takže nechápe, že pravdepodobnosť na akciovom trhu hovorí proti veľkým a rýchlym ziskom. A k tomu je tu ešte prirodzená ľudská vlastnosť – netrpezlivosť. Preto potenciál zloženého úročenia zostáva drvivou väčšinou investorov nevyužitý. Nikto nechce čakať 40 rokov. Každý chce rýchle zisky. Najlepšie kúpiť v pondelok akciu za 50 centov a predať ju v piatok za 5 dolárov.

Začiatkom 60. rokov bola priemerná dĺžka držania akcie z NYSE na maxime okolo 8 rokov. Dnes je to iba 6 mesiacov. To znamená, že riaditeľ priemernej spoločnosti na dvoch valných zhromaždeniach ročne nikdy neuvidí rovnakého akcionára. Väčšina takýchto "investorov" na akciovom trhu neinvestuje, ale pokúša sa o jackpot v lotérii. Pravdepodobnosť lotérie na akciovom trhu ale hovorí, že na každý investovaný dolár v dlhodobom horizonte pripadá strata 50 centov. Ak sa nepodarí pravdepodobnosť jednej k miliónu rýchlo prekonať, je prakticky garantované, že sa "investor" s polovicou peňazí môže dlhodobo rozlúčiť.

Pre bystrých a trpezlivých je ale krátky priemerný čas držania akcií na NYSE skvelou správou. Vďaka tomu, že len málokto investuje dlhodobo a drží akcie minimálne rok, je potom neuveriteľne jednoduché získať nad ďalšími hráčmi prevahu. Všetko, čo pre to stačí urobiť, je nájsť podhodnotenú akciu a držať ju minimálne rok. Investor je ale netrpezlivý ľudský tvor, ktorý je motivovaný odmenou. Tá je bohužiaľ v prípade stratégie zložených výnosov vzdialená na desaťročia. Kto má odolávať v prípade, kedy vybraná akcia vzrastie o 70 % za pár mesiacov a investorom zmieta silná potreba ju predať ?

Je ľudskou prirodzenosťou chcieť výsledky okamžite, nie odmeny odďaľovať. Už staré príslovie hovorí, že je lepší vrabec v hrsti, ako holub na streche. Ani nie je prirodzené investovať čas do štúdia nudných materiálov, ako sú výsledkové správy, účtovné pravidlá, novely zákonov o daniach alebo cenných papieroch.

Podľa Nathaniela Brandena sú ľudia jediné bytosti, ktoré vytrvajú v hľadaní správnej veci, uspejú v týchto snahách, uveria, že našli to pravé, povedia o tom všetkým ostatným, ale potom idú a urobia opak. Keď to viete, prečo na tom nezarobiť?

Súvisiace články

Aktuálne správy