Nové sankcie proti Rusku zvýšili cenu ropy nad 101 USD za barel

Cena americkej ropy WTI vzrástla a počas dnešného dňa sa pohybuje nad úrovňou 101 USD za barel (159 litrov). Opätovný rast po prudkom páde na záver minulého týždňa je reakciou trhov na najnovší vývoj na Ukrajine a rozhodnutie USA uvaliť na Rusko nové sankcie. Ruská federácia je pritom jedným z najväčších exportérov energií na svete. Informovala o tom agentúra AP.
Okrem ďalších sankcií ceny ropy posunula nahor aj situácia v Líbyi, kde sa zatiaľ stále nedarí opätovne otvoriť exportné terminály, ktoré majú pod kontrolou miestne milície. V dôsledku blokády terminálov Líbya dnes vyváža okolo 220.000 barelov ropy denne, zatiaľ čo pred rokom vyvážala denne okolo 1,4 milióna barelov. Rast cien komodity mohol byť aj výraznejší, zabránili tomu však jej vysoké zásoby v USA.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni vzrástla v skorých popoludňajších hodinách v Európe o 48 centov na 101,08 USD (72,92 eura) za barel. Na záver minulého týždňa klesla cena WTI na newyorskej burze o 3,70 USD a obchodovanie uzatvorila na úrovni 100,60 USD za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 6 centov na 109,64 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy