Rusko-ukrajinská kríza takmer neovplyvní globálnu ekonomiku

Hospodárske dôsledky ukrajinskej krízy budú mať z pohľadu hlavného ekonóma Deutsche Bank Davida Folkerts-Landaua na iné krajiny sotva citeľný účinok.

Hospodárske dôsledky ukrajinskej krízy budú mať z pohľadu hlavného ekonóma Deutsche Bank Davida Folkerts-Landaua na iné krajiny sotva citeľný účinok. DPA sa odvoláva na interview ekonóma, ktoré dnes publikuje nemecký denník Die Welt. Folkerts-Landaua uviedol, že sa v zahraničí hospodársky potenciál Ruska výrazne preceňuje. "Rusko prepáslo príležitosť vybudovať fungujúcu ekonomiku, ktorá by bola medzinárodne konkurencieschopná."
Ruské hospodárstvo charakterizuje štátny dirigizmus, masívna korupcia a nedostatočná vymáhateľnosť práva. Folkerts-Landau dodáva, že to všetko sa prejavuje pre investorov a súkromné podnikateľstvo ako brzda, vyvoláva extrémnu nerovnováhu v rozdeľovaní bohatstva a vedie k úniku kapitálu, ktorý zosilňuje súčasná kríza. Kto v Rusku investuje, musí rátať s tým, že bude platiť vyššie rizikové prirážky (za požičaný kapitál).

Súvisiace články

Aktuálne správy