Ázia potrebuje štrukturálne reformy

Ázijskí politici musia zaviesť štrukturálne reformy, aby udržali súčasné vysoké tempo hospodárskeho rastu a ustáli výkyvy na trhoch, ktoré prinesie postupné znižovanie stimulov na podporu americkej ekonomiky. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej najnovšej prognóze vývoja ekonomík v Ázii a Tichomorí. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Podľa MMF ázijské ekonomiky budú čeliť vyšším úrokových sadzbám, neustálym výkyvom a zmenám v toku kapitálu a na akciových trhoch, keďže výšku globálnej likvidity ovplyvní zotavovanie vyspelých ekonomík. Štáty v Ázii by preto mali pristúpiť k potrebným reformám. Fond ale pripomína, že každá krajina v regióne potrebuje vlastné, na mieru ušité reformy.
Medzi najväčšie riziká pre Áziu v tomto aj v nasledujúcom roku patrí „utiahnutie“ globálnej likvidity. Ďalšou hrozbou je slabší, ako očakávaný rast čínskej a japonskej ekonomiky, ktorý sa môže negatívne odraziť na výkone ostatných ekonomík v regióne. A tiež geopolitické napätie, ktoré zase poškodzuje obchodnú výmenu.
No aj napriek týmto rizikám, Ázia bude aj tento rok patriť medzi najrýchlejšie rastúce regióny sveta. MMF odhaduje, že jej hrubý domáci produkt v rokoch 2014-15 stúpne v priemere o 5,5 %.
Ázia má podľa MMF dobrú pozíciu na to, aby zvládla náročné úlohy, ktoré pred ňou stoja, pravda, ak bude pokračovať v reformách. Tie sú dôležité nielen pre udržanie súčasného tempa rastu v strednodobom časovom horizonte, ale tiež pre udržanie dôvery investorov a zabezpečenie finančnej stability.
Tempo rastu celého ázijského regiónu bude aj tento rok zhruba dvakrát rýchlejšie ako v prípade vyspelých štátov, pričom tempo expanzie rozvíjajúcich sa ekonomík, ako sú Čína a India, bude až trojnásobne vyššie, ako vo vyspelých častiach sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy