Pre štrajk v rafinérii vzrástla škótska ekonomika v 4. kvartáli len o 0,2 %

Októbrový štrajk v jedinej škótskej ropnej rafinérii mal svoj podiel na slabom raste škótskej ekonomiky na konci minulého roka, zatiaľ čo ekonomika celej Británie zaznamenala omnoho vyšší rast. Ukázali to dnes zverejnené údaje škótskej vlády. Informovala o tom agentúra Reuters.
Výsledok za 4. štvrťrok minulého roka naznačil, do akej miery je škótska ekonomika závislá od ropného a plynárenského sektora. Ekonomická prosperita je pritom číslo jeden v diskusiách o tom, či by sa Škóti mali odčleniť od zvyšku Británie alebo nie. Referendum o nezávislosti je naplánované na 18. septembra, pričom škótsky premiér Alex Salmond tvrdí, že súhlas s nezávislosťou dá krajine väčšie ekonomické možnosti.
Ekonomika Škótska vzrástla v 4. štvrťroku minulého roka medzikvartálne len o 0,2 %, zatiaľ čo hrubý domáci produkt (HDP) celej Británie zaznamenal 0,7-% rast. Dôvodom bol októbrový štrajk v jedinej škótskej ropnej rafinérii Grangemouth, ktorá zabezpečuje zhruba 70 % pohonných látok v Škótsku. Štrajk sa podieľal na takmer 11-% poklese produkcie škótskeho petrochemického a farmaceutického sektora. To spôsobilo zredukovanie rastu škótskej ekonomiky na slabých 0,2 %. Okrem toho sa však pod slabšie výsledky ekonomiky podpísal aj mierny pokles aktivity v stavebnom sektore. Ekonomiku tak ťahal najmä sektor služieb.
„Je to dosť znepokojujúce, ak vidíte, že jeden štrajk má taký vplyv na škótsku ekonomickú aktivitu,“ povedal Alastair Carmichael, britský minister pre záležitosti Škótska, ktorý nezávislosť nepodporuje.
Za celý rok vzrástla škótska ekonomika o 1,6 %, čo je takmer na úrovni rastu celkovej britskej ekonomiky. Tá zaznamenala v minulom roku rast o 1,7 %.
Na druhej strane, Škótom sa viac darí v oblasti trhu práce. Podľa dnes zverejnených údajov britského štatistického úradu klesla nezamestnanosť v Škótsku za tri mesiace do konca februára na 6,5 %. V predchádzajúcom období, teda za tri mesiace do konca januára, dosiahla 6,9 %. Na porovnanie, celková britská miera nezamestnanosti za 3-mesačné obdobie do konca februára klesla na 6,9 % zo 7,2-% úrovne v predchádzajúcich troch mesiacoch, teda do konca januára. Pre celú Britániu to však znamenalo najnižšiu nezamestnanosť za posledných päť rokov a lepší výsledok, než sa pôvodne čakalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy