Čo nastane po rozdelení Ukrajiny podľa JP Morgan

, portfolio Foto:SITA

Z pohľadu trhov by šlo o veľmi negatívny scenár ak by sa niekoľko regiónov východnej Ukrajiny odtrhlo, pretože predstavujú významnú ekonomickú váhu, myslia si analytici JP Morgan v Londýne Podľa nich by schôdzka ohlásená na štvrtok mohla v rusko-ukrajinskej kríze priniesť posun, no nedávny rozhovor Putina s Obamom to nedokazuje.

V posledných dňoch sa rapídne zvýšilo napätie medzi Ukrajinou a Ruskom. V utorok ráno sa už vybrali skupiny ukrajinských vojakov k východnej hranici proti ruským separatistickým silám. Analytici JP Morgan vo svojom zatiaľ poslednom komentári poukazujú na to, že najviac napätá situácia je v tomto ohľade v regióne Donbas. 

Scenár, podľa ktorého by sa aj niekoľko regiónov odtrhlo od Ukrajiny, by bol pre trhy veľmi negatívny, len by to ďalej zhoršilo hospodársky pokles v zostávajúcich častiach, klesol by aj nominálny HDP krajiny, formulovali analytici JP Morgan. Takýto scenár by mať závažné dôsledky pre schopnosť krajiny splácať dlhy. Osem regiónov východnej časti krajiny Ukrajiny tvorí 45 % HDP.

Londýnski analytici ale vo všeobecnosti neočakávajú, že by sa Ukrajina rozdelia, ale toto riziko v ostatnom čase narástlo. Ak sa preukáže, že za ruskými silami na Ukrajine je skutočne Moskva, zhoršilo by to situáciu, to by už západné mocnosti len tak nenechali, myslia si JP Morgan.

Pokračujúce nepokoje len komplikujú priebeh prezidentských volieb na Ukrajine. V tomto prípade môže Rusko tvrdiť, že neexistuje žiadna legitímna vláda v Kyjeve. V prípade takéhoto scenára by balíček finančnej pomoci pre krajinu radšej na čas odparkovali.

Podľa analytikov JP Morgan by pozitívny scenár vyzeral tak, že štvrtkové ženevské rozhovory povedú k výsledku. Posledný vývoj sa však nevyvíja v tomto smere, stačí len spomenúť nedávny telefonický rozhovor ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho americkým „kolegom“ Barackom Obamom. Moskva a Washington posudzujú situáciu na Ukrajine úplne odlišným spôsobom.

Súvisiace články

Aktuálne správy