Všetky výrobky predávané v EÚ budú mať povinne označenie pôvodu

, novinky Foto:SITA

Na všetkých výrobkoch predávaných v krajinách Európskej únie s výnimkou potravín a liekov by mala byť povinne označená krajina pôvodu. Zhodli sa na tom poslanci Európskeho parlamentu. V rámci hlasovania parlament tiež odsúhlasil návrh prísnejších postihov pre firmy predávajúce potenciálne nebezpečné produkty.

Označenie pôvodu by mali mať všetky priemyselné výrobky v EÚ. U vecí vyrobených v niektorej z krajín únie si pritom výrobca či distribútor budú môcť vybrať, či uvedú ako miesto pôvodu konkrétny štát alebo EÚ.

Schválený návrh ale mnohí kritizujú, zvlášť z radov európskych konzervatívcov. Tí ho považujú za ďalšiu zbytočnú normu, ktorá zvyšuje byrokratickú záťaž. Nepáči sa im ani to, že predloha vyžaduje, aby boli za nebezpečné označené výrobky, ktoré by deti mohli omylom prehltnúť pokladajúc ich za potraviny. Podľa českého europoslaneca Edvarda Kožušníka by sa tak mohli zakázať mydlá či šampóny s ovocnou vôňou.

Kritikom návrhu sa tiež nepáčilo zavádzanie siete kontaktných miest pre bezpečnosť výrobkov v jednotlivých členských krajinách či zavedenie dobrovoľného označenie "testované EÚ na bezpečnosť", ktoré podľa nich znamená zbytočné zdvojenie už existujúcich bezpečnostných certifikátov.

Podľa talianskeho eurokomisára pre priemysel a podnikanie Antonia Tajaniho, ktorý normu podporil pred hlasovaním, to pomôže v boji proti falšovaniu, ktoré sa z európskeho trhu stále nedarí vykoreniť.

Ako rozpoznať falzifikáty svetových značiek od originálov

Každý falzifikát vykazuje určité atribúty, podľa ktorých spoznáme, že to nie je originálny tovar. Často majú nevyhovujúce materiály, nemajú vnútorné štítky s úplnými informáciami, vnútorná časť falzifikátu nie je zďaleka tak prepracovaná, alebo ide o kombináciu značiek, ktoré spolu v skutočnosti nespolupracujú. Podľa čoho je najlepšie tieto " fejky " rozpoznať?

Prvým znakom sú visačky. Ak nemajú detailný návod na pranie a informácie o materiáli v slovenčine, nejde o originálny výrobok. Ani použitý materiál nie je tak kvalitný, ako tomu býva u originálnych výrobkov. Výrobky mnohokrát sprevádza charakteristický zápach, ktorý môže vznikať kvôli nesprávnemu skladovaniu, prípadne hnilobe. To so sebou nesie aj isté zdravotné následky. Najhoršia situácia je u športových topánok, kedy falzifikát v žiadnom prípade nespĺňa základné parametre kvality športových topánok a svojím prevedením nedrží správne klenbu nohy. Okrem toho, že je obuv šitá nekvalitne, ani veľkostné tabuľky na štítku nezodpovedajú skutočným veľkostiam.

Falzifikáty rôznych tričiek, mikín, čiapok najčastejšie kúpite už tradične v tržniciach. Ale aj tam si už predajcovia dávajú pozor a len v prípade že prejavíte záujem o konkrétny tovar vás veľmi ochotne odvedú do blízkych skrytých skladov. Z kamenných obchodoch už neoriginálny tovar takmer úplne vymizol. Horšie to je na internete, vždy sa oplatí si najskôr overiť relevantnosť a solídnosť daného e – shopu. Navyše suma, ktorú ušetríte na kúpe falzifikátu je vzhľadom ku kvalite neúmerná.

Štát kvôli predaju týchto vecí prichádza každý rok o milióny na daniach. Väčšina z nezdanených prostriedkov je potom ďalej investovaná do trestnej činnosti, prevažne drogového charakteru.

Súvisiace články

Aktuálne správy